Reacties

Over schrappen en bondig zijn — 2 reacties

 1. Ja, dat is allemaal heel verstandig wat je daar zegt, en ik juich elke nuancering toe, maar dan wil ik daar toch graag even bij opmerken dat je voor elke nuancering een beetje ruimte nodig hebt.

  Dat ‘schrijven is schrappen’ iets anders is dan het advies bondig te zijn ben ik graag met je eens, maar ik zou de mensen de kost niet willen geven die dat wel vinden, en dat komt allemaal door die onzinnige mantra die van een leuke paradoxale uitspraak verworden is tot een blinde vuistregel en zo langzamerhand tot een voorschrift. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

  Iedereen die het zogenaamd eens is met de uitspraak beargumenteert dit met een omstandige uitleg die erop neerkomt dat schrijven een complex proces is. Prima, maar dat is dus lijnrecht het tegenovergestelde van de uitspraak ‘schrijven is schrappen.’

  Herschrijven en stevig durven ingrijpen is ook al iets anders dan schrappen. Tenzij je daarbij weer gaat uitleggen dat schrappen zelf een complexe handeling is.

  Hoe je het ook wendt of keert, je komt er niet onderuit: je kunt in het schrijfonderwijs of taaladvies niet zo veel tekst schrappen dat je alleen de aanwijzing ‘schrijven is schrappen’ overhoudt: je hebt altijd meer tekst nodig.

 2. Uhm, ik geloof dat ik precies hetzelfde beweer, toch? Ik bedoel: ik snap niet precies waar je tegen ageert. Ik ben toch echt de laatste die zou willen zeggen dat je schrijven zou kunnen reduceren tot een simpel regeltje, zoals ‘schrijven is schrappen’ en meer van die ‘mantra’s’. Zelfs in de blogpost heb ik het nog over het balanceren van allerlei mogelijk tegenstrijdige principes, en zie bijvoorbeeld ookhttp://tekstblad.nl/artikel/moetens-en-mag-niets
  Maarre… simplificeringen over schrijven alom, toch heb ik echt nog nooit ergens horen beweren dat schrijven _alleen maar_ schrappen is. Dus daartegen strijden komt op mij over als windmolengevecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>