Over Louise Cornelis (1966)

Werk

Portretje Louise

Vanaf 1999 werkt Louise als zelfstandig tekst- en communicatiespecialist. Ze begeleidt schrijvende en presenterende professionals en hun organisaties bij allerlei vormen van schriftelijke communicatie en presentatie. Deze site geeft een indruk van het werk dat ze doet, dus neus eens rond, en vergeet daarbij het weblog Tekst en Communicatie niet.

Persoon

In Louises leven en dus ook in haar werk speelt maatschappelijke betrokkenheid een grote rol. Ze is bijvoorbeeld actief bezig met ontwikkelingssamenwerking en het milieu. Dat uit zich in haar werk  erin dat ze vrijwel altijd met het openbaar vervoer en/of de fiets bij een opdrachtgever verschijnt. Dat fietsen doet ze ook voor haar plezier, tegenwoordig samen met de andere twee triathlon-sporten, hardlopen en zwemmen. Net als in haar werk drijft het verleggen van haar grenzen haar daarbij. In 2016 volbracht ze zelfs een hele triathlon; ze hield daarover een weblog bij.

Naast de hoge normen van professionaliteit die je van iemand met Louises achtergrond mag verwachten, roemen opdrachtgevers haar integriteit en haar vermogen pragmatisch met haar kennis om te gaan. En oja, mocht dit heel zwaar gaan klinken allemaal: met Louise kun je ook lachen!

training gevenLouise traint een groep van ING-Postbank in Parnassia, herfst 2006

Achtergrond

Louise heeft een achtergrond in bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs, en ze schrijft zelf:

 • Van 1997 tot 2001 was ze Communicatiespecialist, eerst bij McKinsey & Company, later bij Schermer Trommel & de Jong arbodienst. Bij McKinsey leerde ze het klappen van de adviesrapportenzweep. Ze ondersteunde de teams van managementconsultants bij alle communicatietaken, vooral bij het voorbereiden, structureren en schrijven van adviesrapporten en presentaties (in het Engels en in het Nederlands). Ze trainde consultants en cliënten in dezelfde vaardigheden. Bij STdJ leidde ze een project ter verbetering van de kwaliteit van de communicatie.
 • Van 1993 tot 1997 deed ze als Onderzoeker-in-Opleiding promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht (Letteren) naar de rol van de lijdende vorm in Nederlandse teksten, gericht op praktische tekstadviezen. Ze promoveerde in 1997 op Passive and perspective.
 • Sinds 1991 werkt ze regelmatig als docent in het hoger onderwijs, HBO en WO, altijd tijdelijk en meestal in deeltijd, naast haar andere werkzaamheden. De laatste jaren was dat bijvoorbeeld een taalbeheersings-methodologievak aan tweedejaars studenten Nederlands aan de Universiteit Leiden, adviesvaardigheden aan studenten Bedrijfscommunicatie en CIW, en drie keer een mastervak (onderzoekscollege) CIW aan de RuG waarin ze samen met de studenten onderzoek deed naar de effectiviteit van het piramideprincipe. Als gevolg daarvan begeleidde ze ook enkele masterscripties, onder andere over zakelijk lezen. Een eerder schrijfvaardigheidsvak leidde tot de publicatie van een e-bundel Ze kunnen niet meer schrijven tegenwoordig. 11 Jongeren over schrijfvaardigheid (gratis bij mij te verkrijgen, en zie Geslaagt?!).
 • Louise schrijft zelf veel. Ze schreef enkele vakboeken en -artikelen, waaronder enkele jaren een column voor Tekstblad. Een verzameling artikelen en columns verscheen als e-boek. Daarnaast schrijft ze vooral over fietsen en andere sport (voorbeeld). Ze was bijna tien jaar lang de vaste fietsvrouwcolumniste voor Fiets Magazine, ze was enkele jaren webredacteur van Vrouwentriathlon.nl en ze schrijft mini-columns over sport voor Oase Magazine. Met één daarvan won ze een schrijfwedstrijd. Ze schreef het boek Afzien voor Beginners. Met een grote groep op de fiets door Afrika over de grote fietsreis die ze in 2008 maakte. Ze schrijft bijna dagelijks in de vorm van morning pages en experimenteerde met literaire genres zoals een roman en theaterteksten. Haar zakelijk weblog houdt ze actief bij.

De basis voor haar werk legde Louise in haar studie:

 • Universitaire tweede fase lerarenopleiding Nederlands (1e graads), IVLOS, Universiteit Utrecht (1992).
 • Doctoraal Nederlandse taal- en letterkunde en Algemene Letteren, Vrije Universiteit Amsterdam. Specialisatie taalbeheersing/taalkunde. Bijvakken o.a. Engels, Geschiedenis, Massacommunicatie & PR (1987-1991).
 • Propaedeuse Nederlandse taal- en letterkunde, RU Utrecht (1984-1985).
 • VWO op de RSG Scheldemond te Vlissingen (1978-1984).

Leren doet Louise doorlopend. Sinds haar afstuderen volgde ze onder andere de volgende cursussen:

 • Trainers- en interpersoonlijke vaardigheden zoals RET, Gestalt, Imaginatie, didactische werkvormen, opleiden, ACT.
 • Journalistiek en creatief schrijven, o.a. bij het Centrum voor Communicatie en Journalistiek van de Hogeschool Utrecht en bij Buitenkunst.
 • Het Certified Professional Program Organisatieverandering en -ontwikkeling op de Open Universiteit (2014).
 • Sociale wetenschappen, vooral onderwijskunde en psychologie, op de Open Universiteit
 • Tussen 2005 en 2011 enkele vakken over Afrika en ontwikkelingssamenwerking, levensbeschouwing en zingeving, o.a. aan de Universiteit voor Humanistiek.

Geeft dit een beeld? Beter nog: een persoonlijke kennismaking. Neem contact op, zou ik zeggen!