Het piramideprincipe onder de loep nemen
Volgende week begin ik met iets waar ik erg naar uitkijk: ik ga met een groep Masterstudenten onderzoek doen naar de effectiviteit van het piramideprincipe. Ik doe dat als docent van het vak ‘Tekst in professionele communicatie’ dat ik ga geven aan de universiteit in Groningen (ja, de reisafstand is het enige nadeel).
De bedoeling is dat de studenten in de eerste weken het piramideprincipe goed in de vingers krijgen, door erover te lezen, door zelf een adviesrapport te herschrijven, door enkele oefeningen uit mijn trainingen te doen, en door alles wat ze voor het vak moeten doen piramidaal te structureren. Daar zijn we wel een paar weken mee bezig, en in die tijd is er ook wel wat ruimte om de kritischere beschouwingen over het piramideprincipe te lezen. Dat zijn er overigens niet zo veel; het piramideprincipe is amper aan serieuze, wetenschappelijke vorsing onderhevig geweest.
Daarna gaan we kijken of het piramideprincipe inderdaad wel zo effectief is als de aanhangers ervan beweren. Hoe we dat precies gaan doen, is wat mij betreft nog open en hangt mede af van de interesses en de ideeën van de studenten. Er zitten bovendien wat methodologische haken en ogen aan, want je kunt niet zomaar een groep proefpersonen een rapport laten lezen met, ik noem maar wat, de hoofdboodschap voorop om te zien of die er beter uitkomen dan uit een rapport met de hoofdboodschap achteraan. Het piramideprincipe sluit namelijk goed aan bij lezers met een direct belang bij het advies. Zonder dat directe belang verwacht ik dat het verschil in effectiviteit ten opzichte van andere structureringsmethodes veel kleiner is. Anders gezegd: ik verwacht dat het piramideprincipe in een kunstmatige onderzoekssituatie minder effectief zal zijn dan in het echt. Hoe gaan we die klip omzeilen – ik ben daar zelf ook benieuwd naar, heb natuurlijk al wat ideeën, maar nog geen vastomlijnd plan.
En natuurlijk zal ik op dit weblog weer regelmatig mijn/onze ervaringen en bevindingen posten. Ik heb er maar een nieuwe rubriek voor gemaakt: piramideprincipe-onderzoek. Houd die in de gaten!
Ik ben jaloers op de Groningse studenten, wat een leuk project!
Pingback:Tekst & Communicatie » Blog Archive » Niet zo gek, dat piramideprincipe
Pingback:Tekst & Communicatie » Blog Archive » Schrijven in organisaties als onderdeel van converseren