Twee indirect aardige boeken
Ik heb de afgelopen week twee boeken gelezen (nouja, deels), die ik hier voor de aardigheid wel wil aanstippen. Ik bedoel: ik vond ze allebei wel okee, maar niet direct dat ik zou zeggen: ‘hol naar de boekwinkel’. Dat komt omdat ze allebei niet rechtstreeks gaan over zakelijk schrijven, dus ze zijn voor het thema van dit weblog hooguit indirect van belang. Ik pik de krentjes er dus uit:
- In Vaardigheden voor zelfstandig leren, gericht op het onderwijs, staat een hoofdstuk over ‘leren door schrijven’. Daar gaat het niet zo vaak over: in mijn vak gaat het om ‘leren schrijven’, en dat is net iets anders. Bij andere vakken schrijf je inderdaad ook, maar dat je daardoor leert, blijft impliciet. Toch is het natuurlijk wel degelijk zo dat je leert door schrijven. Het is, om maar iets te noemen, voor mij één van de redenen om dit blog bij te houden. Door het schrijven verdiept mijn kennis zich, iets wat in de theorie wel ‘knowledge transforming’ genoemd wordt (de term van het klassieke onderzoek van Bereiter en Scardamalia). Denken en schrijven zitten immers heel dicht tegen elkaar aan, of, zoals in Vaardigheden voor zelfstandig leren (p. 22):
Schrijven kan gebruikt worden ter ondersteuning en stimulering van he denken en het leren. Al schrijvende construeert de leerder betekenissen, bedenkt inhouden, ontdekt verbanden, verheldert en ontwikkelt zijn of haar ideeën en gedachten. (…) Bij denkend schrijven gaat het om een meer moeizame, gecompliceerde vorm van schrijven, waarbij schrijven en denken elkaar beïnvloeden. De schrijver is bezig met het vormgeven van kennis tijdens het schrijven.
Vandaar ook, denk ik dan, dat schrijven af en toe zo moeilijk kan zijn, óók voor zakelijke schrijvers!
- De Schrijfbijbel. De beste redacteuren van Nederland over het schrijven van een goed boek is gericht op dat miljoen mensen in Nederland dat schrijven als hobby heeft en/of ervan droomt ooit een gevierd schrijver te worden. Voor die mensen bevat het tips en adviezen, uit de mond van redacteuren. Zulke boeken zijn er al heel veel, en eerlijk gezegd voegt dit daar niet veel nieuws aan toe.
Leuk eraan is dat het actueel is, zodat het bijvoorbeeld ook het succes van Vijftig tinten grijs behandelt, en dat het zelf op een alternatieve manier is uitgegeven, namelijk via TenPages.com. Beetje eigenaardig is dan wel dat alleen de reguliere uitgevers aan het woord komen, en andere vormen in een hoofdstukje van 10 pagina’s ‘door de redactie’ behandeld worden.
Ook grappig vind ik het eerste hoofdstuk, dat bestaat uit een test om je literaire alter ego te bepalen: ben je bijvoorbeeld een Buwalda, Palmen of een Kerouac? De vragen die je daarvoor moet beantwoorden, zijn leuk en zetten aan tot denken.
Reacties
Twee indirect aardige boeken — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>