↓
 

Louise Cornelis

Tekst & Communicatie

  • Home |
  • Lezergericht schrijven |
  • Over Louise Cornelis |
  • Contact |
  • Weblog Tekst & Communicatie

Maandelijkse archieven: juli 2020

Naar mezelf kijken

Louise Cornelis Geplaatst op 30 juli 2020 door LHcornelis30 juli 2020  

Sinds eind maart heb ik meer naar mezelf zitten kijken dan in mijn hele eerdere leven. Het ging om twee dingen die toevallig samen kwamen:

  • Al dat videobellen, voor overleg, sociaal contact en online trainingen geven. Ik had wel eens geskypet voorheen, maar dat was het, en ik moest er in de eerste week van de lockdown nog achter komen dat de camera van mijn laptop stuk was, en dat die van m’n pc op een rare plek zat: onderaan de monitor. Met een losse webcam loste ik beide problemen in één klap op, en kon het grote koekeloeren beginnen. Want zo heb ik dat wel ervaren: dat ik naar mezelf zit te koekeloeren terwijl ik met anderen praat. Niet de hele tijd, maar toch. Het is onvermijdelijk en deels ook noodzakelijk – ben ik wel goed in beeld? Maar volgens mij is het toegenomen zelfbewustzijn dat zo ontstaat één van de dingen waardoor videobellen vermoeiend is. Het is natuurlijk vreemd om de hele tijd óók met jezelf bezig te zijn. Tijdens een gewone training is dat nooit – er staat nooit een spiegel in de zaal.
  • Het terugkijken van de filmpjes die gemaakt zijn voor de e-learning over het schrijven van adviesrapporten die ik aan het maken ben voor de Radboud Universiteit. Het werk daaraan is net af, ik heb net voor de laatste edits van de laatste filmpjes groen licht gegeven. Dat is nog heel andere koek dan naar een postzegeltje met m’n eigen pratende hoofd zitten kijken! Ik vond het leuk om te doen, heb bijvoorbeeld voor het eerst met zo’n professionele camera gewerkt waarin mijn tekst te zien was. Dat was soms heuse autocue, maar vaker waren het alleen ‘spiekbrieven’ met trefwoorden of flardjes zin. Dat was sowieso al leuk, en helemaal leuk waren de bijzondere opnames: een locatie-opname bij mij thuis en eentje samen met een ‘echte’ adviseur met wie ik samenwerk – ik interview haar om hoe het is om met het piramideprincipe te werken. De professionals van Kennisclips hebben er wat moois van gemaakt door er andere visuele middelen aan toe te voegen. Dankzij die samenwerking heb ik gaandeweg een boel opgepikt van wat er wel en niet kan met filmpjes en hoe je het zo goed mogelijk doet.

Door al dat kijken naar mezelf ben ik me bewuster geworden van een aantal lichaamskenmerken – ik wist nog niet dat ik rechts onder m’n kin een ‘flapje’ krijg (‘onderkin’ is een te groot woord, het is alleen vel, maar dat hangt daar wel) en dat mijn handen inderdaad ogen alsof ik anorexia heb (heb ik meermalen gehoord): klein, knokig, en met dikke aderen erop. Het is verleidelijk om daar heel zelf-kritisch van te worden. Maar gelukkig zie ik ook de andere kant, zoals relatief veel expressie (onder andere met die handen, maar ik probeer ook het videobel-pasfotootje non-verbaal te benutten), gespierdere schouders dan ik wist van mezelf, en ik klink volgens mij wel vriendelijk en betrokken. Ik leer er ook van dat ik er fortuinlijker op sta als de camera links van me staat en iets van omhoog. 

Ik ben gelukkig oud en wijs genoeg om me te realiseren dat ik heel anders naar mezelf kijk dan dat anderen naar mij kijken. Maar ik heb nu wel aan den lijve ondervonden dat jezelf veel zien, zoals jongeren die de hele tijd met filmpjes en selfies in de weer zijn, inderdaad beïnvloedt hoe je over jezelf denkt – al is het alleen maar omdat je er meer mee bezig bent. Ik vond het leuk en leerzaam, maar het mag ook wel weer wat minder de komende tijd. Het is toch een beetje raar.

Geplaatst in Opvallend | Geef een reactie

Lekker schrijven

Louise Cornelis Geplaatst op 28 juli 2020 door LHcornelis28 juli 2020  

Ik zit eindelijk weer echt lekker te schrijven! Vorige week hebben zich twee fysieke problemen tegelijk opgelost die allebei al een tijdje sleepten:

  • Ik  moest mijn hoofd naar achter kantelen om scherp te zien op het beeldscherm. Ik dacht dat ik misschien baat zou hebben bij een beeldschermbril, maar volgens de opticien was het toch gewoon behoefte aan een nieuw varifocus brillenglas rechts: door die knak in mijn nek keek ik eigenlijk door mijn leesgedeelte naar het scherm. Vorige week kwam mijn nieuwe glas, en inderdaad: ik kan nu weer ‘gewoon’ scherp zien op het scherm. Fijn! Ik had het een tijdje uitgesteld omdat het nogal een uitgave is en mijn ogen soms wat heen en weer wiebelen qua sterkte. Maar dit wiebelde al een tijdje toch echt niet meer de goede kant op: het was de hoogste tijd voor dat nieuwe glas.
  • Van veel kortere duur maar acuter irritant was het probleem ‘stroeve spatiebalk’. Dat is zoiets wat sluipend vervelend wordt – ik zei een paar weken geleden al dat ik een nieuw toetsenbord nodig had. Vorige week was het echt vervelend geworden, toentypteikalleennogmaarzo en zette ik de spaties er later tussen, met harde meppen. Dat lukte dan nog wel, maar gewoon typen met tien vingers niet. Dus snel naar de winkel. Dat is een speciale, met ergonomisch verantwoorde kantoorspullen: ik heb een klein, plat toetsenbord zonder numeriek gedeelte. Op deze manier hoef ik niet ver naar rechts met mijn hand voor de muis, en dat scheelt veel in de belasting.

Belangrijke aanpassingen, zeker in een tijd waarin ik nog steeds veel meer doe vanaf mijn eigen werkplek dan anders. Bovendien ben ik als eigen baas verantwoordelijk voor mijn eigen arbozaken, en de valkuilen van beeldschermwerk zijn mijn grootste arbeidsgezondheidsrisico. Zo kan ik weer voort!

 

Geplaatst in schrijftips | Geef een reactie

Waterkippen

Louise Cornelis Geplaatst op 28 juli 2020 door LHcornelis27 juli 2020  

Ik zag gister weer eens een erg leuk bord, in Schiedam:

Inderdaad noemen we die beesten vaak zo, maar de officiële naam is toch echt meerkoet. Althans, dit was erachter:

Wat ik er leuk aan vind, is dat er op borden vaak eerder voor onnodig formele schrijftaal gekozen wordt, en hier juist niet. Mag van mij vaker!

 

 

Geplaatst in Opvallend, schrijftips | Geef een reactie

Taal & verkeer

Louise Cornelis Geplaatst op 23 juli 2020 door LHcornelis23 juli 2020  

Ik heb net een boek gelezen waarin twee van mijn interesses bij elkaar kwamen. Het gaat om Het recht van de snelste. Geweldig boek! Als fietser die zich wel eens druk maakt over hoe het gaat in het verkeer kwam ik er dingen in tegen die ik zelf ook wel eens geroepen heb, maar ik leerde ook een boek nieuws. En als taalkundige vond ik het interessant om te zien hoe zeer ons denken over verkeer en mobiliteit bepaald wordt door woorden: perspectiefkeuze, depersonificatie en metaforen. Een voorbeeld is dat we over autoverkeer praten (en dus ook denken) alsof het om bloedsomloop gaat: doorstroming is belangrijk, anders krijg je een verkeersinfarct.

Het boek is nog maar net uit. Net sinds die laatste tijd ervaar ik een omkering in het fietsen: e-bikes zijn de norm geworden. Ze zijn getalsmatig in de meerderheid, zeker  buiten de bebouwde kom en helemaal buiten de Randstad. Als ‘gewone’ fietser word je er op aangesproken ‘waarom’  je zelf trapt, en, mijn meest recente observatie: toeristen rijden er massaal op. Waar de Bike&Boat-toeristen vorig jaar nog op gewone fietsen reden, zijn dat nu e-bikes geworden, en ik heb onlangs een paar keer in Zeeland geobserveerd dat ook daar toeristen massaal op een e-bike rijden. (Nouja, rijden… voortkruipen. De hulpmotor maskeert een totaal gebrek aan vaardigheden, maar dat terzijde.)

Ik kan inmiddels ook in de taal aantonen dat de omkering er is. Ik keek van de week op de site van de ANWB, en onder het tabje ‘fietsen’ staat eerst ‘elektrische fietsen’ en daaronder ‘niet-elektrische fietsen’:

De gewone fiets staat op de tweede plaats en vergt meer letters dan de e-bike, en is dus de gemarkeerde en daarmee bijzondere vorm geworden.

Ik vind het schokkend. Als fietser dan. Als taalkundige vind ik het machtig interessant.

 

Geplaatst in Opvallend | Geef een reactie

Twee slechte grafieken op één pagina

Louise Cornelis Geplaatst op 22 juli 2020 door LHcornelis22 juli 2020  

Het is een treurige aanleiding, maarre… de corona-gevallen nemen weer toe en er is meteen weer wat te bespreken hier: twee slechte grafieken in één Rijnmond-artikel.

Ik had het eerder al over de slechtste grafiek ooit, nou, de bovenste  op die pagina komt met stip binnen op de tweede plek: die over de toename van de besmettingen in Rotterdam. Ik heb er een tijdje naar zitten kijken en ik snap er niets van. Het duurde al even voordat ik kon vatten wat er überhaupt stond: het is een vergelijking van de afgelopen drie weken met de eerste drie weken van de corona-crisis. Wat drukt dat precies uit? Ik neem aan dat het gaat om percentages (de y-as), niet om absolute getallen? En wat zegt dat dan? Dat het dezelfde kant op gaat als toen? Is dat zo? Ik zie de grote toename waar de tekst van rept ook niet heel duidelijk – ja, wel een beetje, maar ik zie ook veel gewiebel, van beide kleuren. De grafiek ondersteunt de tekst ook niet. De tekst vergelijkt de afgelopen twee weken met de twee daarvoor. Daar geeft de grafiek niet eens data voor, want die beslaat maar drie weken. En de vorm is te complex, met z’n dubbele tijds-as, uitsplitsing in dagen in plaats van weken, en onduidelijke y-as.

De grafiek eronder is marginaal beter, omdat ik die met enige moeite wel kan interpreteren. De grafiekvorm klopt echter niet: de blokjes zijn allemaal even groot terwijl er in Schiedam toch echt iets anders aan de hand is dan in, zeg, Alblasserdam, het grijs drukt de meest recente cijfers, waardoor de nadruk ligt op de oude cijfers, en een groot wit stuk er dus alarmerend uitziet terwijl het dan om de sterkste afname gaat, maar een afname van 1 tot 0 (mogelijk een toevalstreffer) visueel groter is dan die van 20 naar 6 (er was wel degelijk een tijdje terug een serieuze uitbraak in Maassluis).

Om deze beide grafieken uit te pluizen, heb ik er als enigszins deskundige een tijd naar zitten koekeloeren. De gemiddelde Rijnmond-lezer heeft er niks aan zo, en krijgt wellicht verkeerde indrukken mee. Rijnmond, dit moet echt beter!

Geplaatst in Opvallend | Geef een reactie

De onhoorbare h

Louise Cornelis Geplaatst op 10 juli 2020 door LHcornelis22 juli 2020  

Afgelopen week trof ik in de buurt twee opschriften aan met op allebei een ontbrekende H. Het zijn ook allebei onhoorbare H’s: dat-ie er moet staan, moet je gewoon weten. Dat zijn zo de krochten van de spelling…

Dit staat op een hek bij een zinkgat hier vlakbij:

Ik heb het ook moeten leren: het is MelanchtHon, en ja, dat is raar, die T die geflankeerd wordt door twee H’s. Maar bij de gemeente zouden ze toch moeten weten hoe ze hun eigen straatnamen moeten schrijven….

Dit bordje staat in Delft:

Het gehuchtje heet (De) ZwetH. Het valt onder twee gemeentes, en bij de ene staat de ervoor, bij de andere niet, ook niet logisch, maar vanaf de kant van het bord klopt die de wel, al zou het eigenlijk een hoofdletter moeten zijn. Maar het is wel echt met een H.

En dat die brug gestremd is, duurt nu al heel lang en is heel onhandig – maar dat terzijde.

Geplaatst in Opvallend, schrijftips | Geef een reactie

Online in Tekstblad

Louise Cornelis Geplaatst op 8 juli 2020 door LHcornelis8 juli 2020  

Deze week verscheen het derde nummer van deze jaargang van Tekstblad, en dat gebeurde voor het eerst in digitale vorm. Het staat online, en zo te zien voor iedereen toegankelijk. Dat is mooi, en het is helemáál mooi omdat ik erin sta: ik heb een bijdrage geleverd aan het artikel dat Jeanine Mies schreef over het geven van schrijftrainingen op afstand. Dat is erg leuk en mooi geworden, dus ik ben er blij mee!

 

Geplaatst in Leestips, verschenen | Geef een reactie

Vertalen is best lastig

Louise Cornelis Geplaatst op 2 juli 2020 door LHcornelis1 juli 2020  

Ik ben bezig met mezelf te vertalen. Ik heb de afgelopen maanden gewerkt aan een e-learning, en nu die in het Nederlands helemaal ‘staat’, ben ik de Engelse versie aan het maken. Dat betekent dat ik mijn eigen teksten moet vertalen. Dat valt me nog best zwaar: ik heb best moeite om los te komen van mijn eigen Nederlands. Mijn Engels slechter dan spontaan.Twee voorbeelden:

  • Ik moet af en toe woorden opzoeken waarvan ik weet dat ik ze best wel weet, dat ik ze spontaan al vele malen in Engelstalige trainingen zó uit mijn mond heb laten rollen. Maar koekeloerend naar het Nederlandse origineel kan ik er niet opkomen. Daarnet bijvoorbeeld: stelling, in de zin van: zeg of die goed of fout is. Google Translate kwam met thesis, maar dat was ‘m niet; met wat rondzoeken dacht ik: oja, natuurlijk: statement.
  • Mijn Engels wordt er meer Dunglish van, steenkolen-achtig. Vorige week had ik training vertaald met alleen training, terwijl daar toch echt session achter moet om uit te drukken wat de bedoeling was, en dat weet ik echt wel, zal ik maar zeggen. Een plek om ‘lekker te eten’ was iets met ’to eat well’ geworden, maar dat moet ‘nice place to eat’ zijn – en ik weet zeker dat ik dat spontaan zó zou zeggen of schrijven. Mijn Nederlands schemert er de hele tijd doorheen, lijkt het wel – vertalen maakt het onmogelijk om de taal-knop in mijn hoofd helemaal naar Engels om te zetten.

Het eerste punt moet ik zelf oplossen. Het tweede, gelukkig krijg ik daar hulp bij, want mijn vertaling gaat nagekeken worden door iemand die echt weet hoe dat moet, vertalen!

 

Geplaatst in schrijftips | Geef een reactie

Recente berichten

  • Het passief is niet neutraal
  • Met genderneutraal verwijzen gaat een subtiel ander onderscheid verloren
  • Ik mag sturen
  • De richting van de vragen hoort bij lezergerichtheid
  • Doe toch echt maar het gewonere woord

Categorieën

  • Geen rubriek (10)
  • Gesprek & debat (30)
  • Gezocht (9)
  • Leestips (313)
  • Opvallend (541)
  • Piramideprincipe-onderzoek (98)
  • Presentatietips (153)
  • schrijftips (886)
  • Uncategorized (45)
  • Veranderen (38)
  • verschenen (202)
  • Zomercolumns fietsvrouw (6)

Archieven

  • mei 2025
  • april 2025
  • maart 2025
  • februari 2025
  • januari 2025
  • december 2024
  • november 2024
  • oktober 2024
  • september 2024
  • augustus 2024
  • juli 2024
  • juni 2024
  • mei 2024
  • april 2024
  • maart 2024
  • februari 2024
  • januari 2024
  • december 2023
  • november 2023
  • oktober 2023
  • september 2023
  • augustus 2023
  • juli 2023
  • juni 2023
  • mei 2023
  • april 2023
  • maart 2023
  • februari 2023
  • januari 2023
  • december 2022
  • november 2022
  • oktober 2022
  • september 2022
  • augustus 2022
  • juli 2022
  • juni 2022
  • mei 2022
  • april 2022
  • maart 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augustus 2021
  • juli 2021
  • juni 2021
  • mei 2021
  • april 2021
  • maart 2021
  • februari 2021
  • januari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • augustus 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • mei 2020
  • april 2020
  • maart 2020
  • februari 2020
  • januari 2020
  • december 2019
  • november 2019
  • oktober 2019
  • september 2019
  • augustus 2019
  • juli 2019
  • juni 2019
  • mei 2019
  • april 2019
  • maart 2019
  • februari 2019
  • januari 2019
  • december 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • augustus 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • mei 2018
  • april 2018
  • maart 2018
  • januari 2018
  • december 2017
  • november 2017
  • oktober 2017
  • september 2017
  • augustus 2017
  • juli 2017
  • juni 2017
  • mei 2017
  • april 2017
  • maart 2017
  • februari 2017
  • januari 2017
  • december 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • augustus 2016
  • juli 2016
  • juni 2016
  • mei 2016
  • april 2016
  • maart 2016
  • februari 2016
  • januari 2016
  • december 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • augustus 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • mei 2015
  • april 2015
  • maart 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augustus 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mei 2014
  • april 2014
  • maart 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augustus 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • mei 2013
  • april 2013
  • maart 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augustus 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • mei 2012
  • april 2012
  • maart 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augustus 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • mei 2011
  • april 2011
  • maart 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • december 2010
  • november 2010
  • oktober 2010
  • september 2010
  • augustus 2010
  • juli 2010
  • juni 2010
  • mei 2010
  • april 2010
  • maart 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augustus 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • mei 2009
  • april 2009
  • maart 2009
  • februari 2009
  • januari 2009
  • december 2008
  • november 2008
  • oktober 2008
  • september 2008
  • augustus 2008
  • juli 2008

©2025 - Louise Cornelis
↑