Reacties

Terugblik workshop Tekstnet — 3 reacties

 1. dag Louise,
  interessant!
  is de piramidevorm in ook omgekeerd te gebruiken? Dus op twee manieren:
  1. vanuit een stelling vertrekken en deze onderbouwen.
  2. vanuit een hoeveelheid data toewerken naar een conclusie.

  ik heb deze indeling meegekregen tijdens een schrijfcursus van het Taalcentrum van de VU.

  Groet,

  Pascale M. Stienen

 2. Beste Pascale,

  Een structuur volgens het piramideprincipe is in eerste instantie een logisch-inhoudelijke. Als je hem vertaalt naar tekst of presentatie, kun je de hoofdboodschap voorop of achterop zetten.

  De structuur die de stappen van onderzoek of redenatie volgt, dus vanuit data via analyse, bevindingen, conclusie naar advies, is inhoudelijk anders: die is bepaald door de chronologie van de onderzoeker. Dat is wel de gebruikelijke manier van rapporteren en meestal verplicht in wetenschap en onderwijs.
  Het verschil zit hem dus in de eerste plaats in de aard van de structuur (logisch-inhoudelijk versus methodologisch-chronologisch) en daarnaast in de plek van de hoofdboodschap – al kun je daar in beide gevallen mee spelen.

  Welke structuur beter is, hangt af van het genre en het doel van de tekst. Ik heb het op dit blog het meest over adviserende teksten, en dan vind ik piramideprincipe met hoofdboodschap voorop veruit het meest geschikt. Hoofdboodschap voorop past bij de gedachte dat de lezer een vraag beantwoord wil zien, en geef hem dat antwoord dus maar snel. En een inhoudelijk-logische structuur is meer op de lezer gericht dan een methdologische, want die volgt de stappen die de schrijver gezet heeft. Die opbouw gaat dus meer uit van de ervaring van de schrijver dan de belangen van de lezer.

  Ik leg dit allemaal wat rustiger uit in mijn boek ‘Adviseren met perspectief’

  Louise

 3. Pingback:Tekst & Communicatie » Blog Archive » Mindmap van mijn workshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>