Elevate: hoera!
Wat een contrast. Aan het begin van deze maand las ik een beschouwend artikel over de rol van communicatie bij grote veranderingen. Dat was eigenlijk helemaal niet praktisch: de tips op mijn blog bedacht ik zelf en ik had aarzeling bij de grote maakbaarheid die ze suggereren. Het volgende vakinhoudelijke wat ik las was Elevate. How to lift the quality of thinking in your team’s board papers without rewriting them yourself, van Davina Stanley (ook bij Bol, als e-boek). Dat is 178 pagina’s lang praktisch. Zelfs het meer beschouwende gedeelte staat onder de kapstok van actiegerichtheid, met een gebiedende wijs: ‘understand what drives poor paper quality’. Het contrast was zo groot dat ik me er even overheen moest zetten. Maar dat was wel de moeite waard.
Ik ken Davina Stanley al lang, ze is een gewaardeerde collega, we hebben wel eens samengewerkt, ik beveel een eerder boek van haar altijd aan als Engelstalig alternatief voor mijn eigen Adviseren met perspectief en ik voelde me vereerd om op een nog nieuwer boek commentaar te mogen geven. Dat boek komt eraan, maar ik heb ook in Elevate het voorwoord met acknowledgements gehaald – altijd leuk.
Dat is allemaal niet toevallig natuurlijk, want Davina en ik werken allebei aan beter denk- en schrijfwerk in organisaties, met het piramideprincipe als instrument daarvoor. We hebben het er regelmatig over gehad waarom het zo weerbarstig kan zijn om met bijvoorbeeld een training in dat principe échte verbetering te bereiken. Dit boek sluit daarbij aan, door het voor veel managers herkenbare probleem in de ondertitel aan te pakken: de stukken van hun mensen zijn niet goed genoeg, en ze herschrijven kost frustrerend veel tijd. Een training schrijfvaardigheid lost dat niet op, sterker nog: die verergert het soms.
Als strategie stelt Stanley een tien-stappen-plan voor dat als essentieel ingrediënt bevat dat je het denkwerk meer samen doet, en vanaf het begin. Dus team en leidinggevende komen aan het begin in een paar snelle iteraties tot de hoofdlijn van het verhaal, en daarna werken ze die op een gestructureerde (piramidale) manier uit. Belangrijk daarbij is dat de te nemen beslissing centraal staat. Doel van het stuk is de discussie met de stakeholders verder brengen (klonk me als muziek in de oren), dus daar denk je over na. Het benodigde schrijfwerk daarvoor komt later wel.
Ik kon het daar allemaal niet meer mee eens zijn en het is een manier van werken die ik van mijn beste opdrachtgevers herken. Elevate is bij mijn weten het enige boek dat op deze manier naar schrijfkwaliteit in organisaties kijkt en dus veel verder komt dan ‘schrijf begrijpelijke zinnen’ ofzoiets. Het is dus ook nog heel erg pionieren op dit gebied.
Misschien is het daarom dat ik wel een beetje twijfels had bij het laatste deel, ‘Elevate your team’, waar staat hoe je je mensen zo ver krijgt. Daar vraag ik me af of het wel zo maakbaar is en of je met een directieve strategie (‘Engage your team in the new ways of working’, ‘Lift your team’s capability’) geen tegenreactie krijgt. Daar had ik iets meer reflectie op organisatieverandering gewild.
Maar verder kan ik alleen maar zeggen: hoera dat dit boek er is. Ik hoop dat het zelf ook discussie stimuleert, namelijk tussen deskundigen op dit gebied, dus tussen mijn vakgenoten. Omdat het knetterbelangrijk is dat er in organisaties helder denkwerk gebeurt, en schrijven daartoe de sleutel is.
Thank you for your post, Louise!
Ideas most welcome on the change management aspect … I kept it simple to try and avoid overwhelming busy leaders, but hopefully with client feedback can add more depth to the change management section.