De oogst aan links van de laatste tijd
Er is weer een boel leuks, goed en interessants verschenen de laatste tijd. Om te beginnen twee blogposts over het geven van goede feedback op een tekst:
- Dat kan in één minuut, als je de schrijver een paar goede vragen stelt, zo laat Wout Sorgdrager zien.
- Als je iets verder gaat, kun je jezelf als feedbackgever ook vragen stellen om verder te komen.
Meer schrijftips:
- Bijzonder – dat een blog met schrijftips begint over de curse of knowledge. Dan denk ik: die snapt het! En inderdaad: de rest stelt ook niet teleur.
- Zeg ik ook vaak, nu op het blog van Protaal: van lezen word je een betere schrijver.
- Kiezel Communicatie is ook altijd goed voor zinvolle tips: over dat het verschil tussen u of je gebruiken méér is dan alleen dat woordje.
- Ook goed: hoe je ervoor zorgt dat je e-mails wél beantwoord worden.
In dit regelmatig terugkerende links-overzicht ontbreekt Slidemagic eigenlijk nooit, het blog van Jan Schultink over zakelijke presentaties. Hier komen de vijf highlights van de laatste tijd:
- Altijd leuk: een kritische analyse van een slechte grafiek – over Ajax!
- Houd bij schrijven rekening met de grote haast en ongeduld van lezers.
- Laat je niet in de luren leggen door ontwerpmythes – die ik inderdaad ookwel hoor, zoals ‘If your design is good, small details don’t matter’.
- Doe niet aan overfocus op de presentatie; het gaat beslissers vaak om andere zaken.
- Een post waardoor ik – introvert – mezelf beter begrijp en die dus nogal is blijven hangen bij me: dat presenteren voor introverten zoiets is als netwerken voor extraverten. Het vraagt wel wat doorklikken op Twitter om de achtergrond te achterhalen.
Nog even dan een voorbeeld van hoe het niet moet: alle begrip dat de Gooise apothekers staakten. Maar met zo’n ellenlange brief op je deur bereik je niet zo veel. Heftige stijlbreuken ook: het hebben over doosje en doosjeswisselingen als het gaat over medicijnen, en ook rustig derhalve, inzake en preferentiebeleid gebruiken.
In mijn vakgebied is veel te doen over de afkalving van enerzijds de neerlandistiek en anderzijds de aangekondigde verschuiving van de academische budgetten naar de technische en natuurwetenschappen – iets waar ik me ook boos over kan maken, maar dat terzijde. Er is veel over verschenen; ik pik er twee dingen uit die me bijzonder opvielen:
- Ik vond dat dit stuk goed laat zien wat er met de neerlandistiek is gebeurd – die is ‘kapotgeframed’.
- Over het rapport over die verschuiving van budgetten maakte Marc van Oostendorp zich druk, en die blogpost snijdt voor mij aan twee kanten: het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook om de vorm van zo’n rapport: de naamgeving, het logo, de vormgeving en het taalgebruik. Zeer herkenbaar – en triest.
Tot slot op iets meer afstand van de schrijfpraktijk:
- Een mooie post waarin schrijvende hardlopers c.q. hardlopende schrijvers vertellen over de inspiratie over en weer tussen die twee activiteiten.
- Bubbelonië is een behartigenswaardig initiatief om tegengeluid te geven tegen de ‘vereconomisering’ van onze taal.
(Met dank aan de blogs en tweets van collega’s en vakgenoten, en aan Lisa voor het apothekervoorbeeld.)
Reacties
De oogst aan links van de laatste tijd — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>