Vet voor de hoofdlijn
Met vet kun je handig accenten aanbrengen in een tekst, of het nou om een kop gaat of niet. Een soort net-geen-tussenkop-gebruik van vet trof ik aan op een pagina in een katern in Psychologie Magazine van deze maand:
Ja, dat is klein, dat is expres. Want zo kun je alleen maar lezen wat er opvalt: een soort vraag in de kop (‘Wat weet de wetenschap al over hooggevoeligheid?’) en dan als antwoord, in het vet onder elkaar achtereenvolgens: flauwekul en aanstellerij – bij een belangrijk ander onderzoek – psychologen zijn het erover eens.
De haastige, scannende lezer denkt dus: het is in de wetenschap algemeen geaccepteerd dat hooggevoeligheid flauwekul en aanstellerij is. En dat is precies niet wat het stukje betoogt! Eén van de eerste zinnen luidt bijvoorbeeld ‘Hoogsensitiviteit is wel degelijk wetenschappelijk aangetoond, door tientallen onderzoekers inmiddels’.
Oeps! Prima om vet te gebruiken, maar benadruk dan wel de hoofdlijn, niet precies het tegenovergestelde. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor koppen en foto-onderschriften. Ook die vallen visueel sterk op immers.
Advies: check altijd even je tekst op wat er staat als je alleen de opvallende dingen leest!
Reacties
Vet voor de hoofdlijn — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>