7 % woorden?
Ik hoor het heel vaak: dat woorden slechts voor 7 % de boodschap bepalen; de overige 93 zijn intonatie en non-verbale aspecten. Dat was het resultaat van onderzoek van 40 jaar geleden, door Albert Mehrabian. Dus als het dan gaat over bijvoorbeeld een presentatie, dan haalt heel vaak wel iemand die getallen aan, ter relativering van het belang van woorden en inhoud.
Maar dan heb je Mehrabian niet goed begrepen, of liever gezegd: dan volg je de resultaten van dat onderzoek zoals ze in de loop der jaren een eigen leven zijn gaan leiden. Alsof ze gelden voor elke communicatiesituatie. Maar dat is helemaal niet zo. Stel je voor, zeg, dat zou mooi zijn: zonder de taal te spreken zou je dan van elke communicatie ter wereld 93 % kunnen begrijpen! Maar ook: waarom zouden we dan eigenlijk schrijven? Want dat verlies je 93 % van de boodschap.
Maar zo zit het dus niet. Mehrabians getallen zijn van toepassing op een specifieke situatie. Hij had het ten eerste over boodschappen over gevoelens en overtuigingen. Ten tweede golden die getallen dan ook nog vooral als er een strijdigheid was tussen de verschillende aspecten van de boodschap.
Dus de getallen gelden voor zoiets als ‘ik heb een hekel aan je’, uitgesproken op verliefde toon en met een romantische blik in de ogen. Dat is nogal wat anders dan, zeg, een adviespresentatie, hoorcollege of wetenschappelijke lezing. Daar liggen de getallen echt anders.
Mehrabians getallen mogen geen excuus zijn om weinig aandacht te besteden aan de inhoud van en de woorden in een presentatie of gesprek. De non-verbale aspecten zijn belangrijk, ja, maar niet voor 93 %.
Reacties
7 % woorden? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>