Gedachten over de verplichte AOV
Gister werd bekend dat de plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen vorderen. Ik vind dat een interessant thema en ik vind het op zich goed dat zoiets in de maak is. Ik heb het wel eens zo geformuleerd: van niet-verzekerde vakgenoten heb ik twee keer last, nu omdat ze tegen een lager tarief met me kunnen concurreren, en later (mochten ze arbeidsongeschikt worden) als ik hun bijstand mee mag helpen ophoesten. Bovendien komen met een collectief systeem ook de moeilijker te verzekeren zelfstandigen aan hun trekken, zoals die met een ziekte of beperking, en in risicoberoepen zoals de bouw.
Voor mijzelf komt de verplichting als het ware te laat: ik heb een paar jaar geleden mijn AOV weloverwogen opgezegd, omdat ik het resterende risico tot mijn 67e wel kan dragen, uit eigen vermogen en dankzij een verdienende partner. Ik kan dat sowieso wel, en zeker als ik uitga van de beoogde uitkering in het voorstel: minimumloon. Met mijn winst uit onderneming haal ik precies het maximum aan te betalen premie, dus dat is dan toch straks € 195 per maand ophoesten uit solidariteit, niet voor mezelf. Nou goed dan, en als het nog even duurt, ontspring ik wellicht die dans.
Maar die solidariteit… de maximum premie betekent dat de nog beter boerende zelfstandigen relatief weinig betalen. Nou heeft een deel daarvan een BV, maar toch, helemaal kloppen doet dat niet, als je uitgaat van de sterkste schouders die de lasten moeten dragen. Al is het natuurlijk ook zo dat voor de rijke zelfstandigen minimumloon wel een grote terugval in inkomsten is.
Het lijkt mij dat deze regeling gericht is op een soort gemiddelde zelfstandige: niet te arm, niet te rijk, en zeker ook niet met iets ingewikkelds als ook nog loondienst erbij ofzoiets. Maar niemand is gemiddeld.
Bovendien vind ik dat er maar iets schraals tegenover die € 195 per maand staat: na een jaar een uitkering op niveau minimumloon. Mijn commerciële, niet-collectieve verzekering was beter. Ik zou eigenlijk iets meer verwachten voor zoveel geld, opgebracht door zoveel mensen.
Wat ik me tot slot ook nog afvraag: wie gaat straks bepalen of controleren of je wel echt arbeidsongeschikt bent? Dat is een notoir probleem bij de AOV’s op de vrije markt: dat het moeilijk is je recht te halen.
Ik ben benieuwd hoe het verder gaat.
Reacties
Gedachten over de verplichte AOV — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>