214.000 keer betrefd
Ik wilde voor de studenten die ik op dit moment in Leiden het vak ‘nota schrijven’ geef, hard maken dat er echt vaak rare spelfouten op internet staan, zoals krijgd en betrefd: van die onmogelijke d/t-fouten, van een heel andere orde dan gebeurd/gebeurt, die immers allebei kunnen. Krijgd en betrefd doen pijn aan mijn ogen. Auw!
Krijgt en betreft zijn bovendien woorden waar een beetje ervaren speller nooit over hoeft na te denken: de variant met een d kán gewoon niet. Afgaand op je geheugen voor woordbeelden spel je ze dus automatisch goed. Tenzij je misschien al te vaak op internetfora e.d. verkeert (verkeerd?) waar je de foute vorm onder ogen krijgt. Je ontwikkelt (ontwikkeld?) dan een minder stabiel woordbeeld. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het slechtere spellen van ‘de jeugd van tegenwoordig’ – en daarover, over gemopper over de schrijfvaardigheid van die ‘jeugd van tegenwoordig’, schrijven de studenten een nota.
Maar komen deze ‘auw!’-fouten nou echt vaak voor? Google maakt het mogelijk om zoiets razendsnel uit te zoeken. Ik vond dik 10.000 keer krijgd, en maar liefst 214.000 keer betrefd. Er zit wat vervuiling tussen de resultaten: bewust fout gespeld, uitleg over spelling, merknamen en dergelijke. Maar toch: ik vind het véél!
Pingback:Tekst & Communicatie » Blog Archive » D’s en t’s in een rijtje
Beste,
Ik betrap mijzelf er steeds vaker op om nederlandse spelfouten te maken, meestal in de vorm van de d/t fouten of het correct spellen van woorden.
De voornaamste reden die ik kan verzinnen om dit te verklaren is dat ik de Nederlandse taal niet zo veel meer gebruik. Op mijn werk is alles engels, ik lees engelse boeken en om mij heen zie ik ook steeds meer (vormen van) de engelse taal.
Ik corrigeer mijzelf hier net ook om de woorden ‘nederlandse’ en ‘engelse’ niet met een hoofdletter te schrijven, wat wel een regel is in de engelse taal.
Mvg,
Tom