In plaats van boek # 10: links
Ik heb de afgelopen weken negen boeken besproken. Een tiende boek zou het een mooi rond getal maken, maar ik heb geen tiende boek – en een top tien zou ook een onterechte suggestie wekken. In plaats daarvan heb ik als leestip wel weer een verzameling leuk en nuttige links van de afgelopen tijd. Het is veel, meer dan tien zelfs, en van alles en nog wat:
- Om maar meteen met wel een soort top tien in huis te vallen: tien okee adviezen voor gedragsveranderende communicatie.
- Nog meer goede schrijftips, van de nieuwe Ambassadeur Heldere Taal.
- Een heuse longread met tips of eigenlijk meer analyse op een wat dieper niveau, van een aantal mensen die bij de Rijksoverheid bezig zijn met beter schrijven. Goed stuk, het gaat veel verder dan de simpele formuleeradviezen, met bijvoorbeeld ook aandacht voor het schrijfproces.
- Over hoe een verbale identiteit ook onderdeel van je huisstijl-overwegingen zou moeten zijn. Herkenbaar: ik ben ooit bij een bedrijf waar ik mee te maken had aan de slag gegaan omdat ik eruit had geflapt dat ik de jaren-50-schrijftaalclichés in hun brieven niet kon rijmen met de vrolijke en frisse mensen die ik er sprak.
- In het verlengde daarvan: hoe balanceer je tussen die eigen stijl en je aanpassen aan de lezer? Genuanceerd advies daarover, dat neerkomt op: pas je niet te veel aan.
- In het nieuws in mei: vriendelijkere incassobrieven. En die werken!
- Slechter nieuws: hoge pief bij de Wereldbank werd uit enkele functies ontheven omdat hij te kritisch was op taal.
- Af en toe google ik op piramideprincipe, en ik trof onlangs deze aardige en beknopte uitleg ervan aan
- Waar veel schrijftips productgericht zijn (kenmerken van een goede tekst) richt dit blog zich op het proces en het nut van oefenen. Het bepleit een ‘purposeful writing practice’: doelgericht schrijven en feedback krijgen.
- Iets wat ik ook vaak roep: schrijven is een zwak middel om iets gedaan te krijgen. Een persoonlijk verzoek doen is 34 keer sterker dan een e-mail, volgens dit bericht.
- Deze moest ik laatst toch echt even opzoeken: wat is het meervoud van bevoegd gezag?
- Moet je inhoudelijk deskundig zijn om over iets ingewikkelds te kunnen schrijven? Soms wel, maar soms zelfs beter van niet, betoogt dit stuk.
- Het is een serieus stuk over woordgrappen, maar door de voorbeelden ook erg leuk natuurlijk.
Met dank weer aan de Twitteraars, blogs en aan Google!
Reacties
In plaats van boek # 10: links — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>