Column-ideeën
Ik kondigde het al eerder aan: er is net een nieuw boek verschenen over het schrijven van columns: Check je column. Schrijftips voor rake columns en blogs van Anne Boerrigter en Eric Tiggeler, het eerste over dat onderwerp op de Nederlandse markt. Ik moet eigenlijk boekje schrijven want het is compact en klein: 94 pagina’s kleiner dan A5.
Het leest dan ook heel vlot, maar dat komt ook door de inhoud: er staan heel veel voorbeelden in, en dat leest lekker natuurlijk, al die (fragmenten van ) columns! Het is een aantrekkelijke tekstsoort immers, dus dat is dankbaar materiaal voor een schrijfadviesboek. Zelfs als je niet de ambitie hebt om zelf columns te schrijven maar wel van het genre houdt lijkt het me een leuk boek, vanwege de voorbeelden en omdat het met de analyses daarvan een kijkje in de keuken van columnisten geeft: wat werkt wel en wat niet?
Al die voorbeelden lijken me de belangrijkste meerwaarde van dit boek. Je kunt als columnist zo zien hoe het ook kan, en dat is inspirerend. Over columns is namelijk verder niet eens zo heel veel te zeggen, want het is een vrije en persoonlijke tekstsoort. Wat er wél over te zeggen is, staat in dit boekje: dat er iets van lijn en samenhang in moet zitten, een goed begin en einde, en aantrekkelijke stijlmiddelen.
Verder is het vooral een kwestie van doen en leer je columns schrijven niet uit een boekje, dus terecht dat dit geen lijvige pil is. Misschien hadden er opdrachten bij gekund, om de inspiratie voor het eigen schrijven meer handen en voeten te geven?
Enige minpunt van het boekje vind ik de titel: ‘check je column’ vind ik lelijk, dat quasi-populaire Engels en inhoudelijk wekt ‘checken’ bij mij de associatie dat het vooral gaat om punten en komma’s controleren. Daar gaat het nauwelijks om, de checklist achterin het boek is zelfs vrij summier. De ‘check je tekst’-serie van de Sdu zijn al meer boeken verschenen, en van een titel als Check je beleidstekst was ik om dezelfde redenen ook al niet zo gecharmeerd. Nouja.
En oja – de ondertitel ‘Schrijftips voor rake columns en blogs’ belooft dus ook blogs. Daarover gaan inderdaad twee paragrafen, maar dat is het dan ook. De voorbeelden zijn papieren columns, en uit het hele boek spreekt een duidelijke voorliefde voor dat genre boven webblogs. Blogs lijken er een beetje met de haren bijgesleept, wat ik om marketingredenen wel begrijp – maar die verdienen meer eigen aandacht.
Reacties
Column-ideeën — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>