Boel andere leestips #4: lezersgeluk
In mijn tweede tip van deze serie had ik het ook al over de vorm die het boek voor mij aantrekkelijk maakt, en dat geldt ook voor #4: Geluk 2.0 The World Book of Happiness.
Dat begint al aan de voorkant: die spiegelt. Je ziet dus jezelf als je het boek oppakt (niet goed te zien op het plaatje hiernaast). Verder oogt het boek meteen aantrekkelijk: met veel foto’s, luchtig, en een fraaie en functionele lay-out, met onder andere vetgedrukte kernboodschappen.
Als je ietsje beter kijkt, blijkt het ook nog eens heel toegankelijk. Elk hoofdstuk begint met een introductie en eindigt met een samenvatting van de belangrijkste punten, ‘de sleutels’. De hoofdstukken zijn niet veel langer dan een pagina of vier en ze zijn ook nog voorzien van paragrafen en heldere alinea’s.
En dat is allemaal misschien nog niet eens zo bijzonder, ware het niet dat het gaat om serieuze kost. In het boek komen een heleboel deskundigen op het gebied van geluk aan het woord – elk één zo’n hoofdstuk lang. Die deskundigen, ‘100 geluksprofessoren’, zijn vooral wetenschappers, die vertellen over hun eigen onderzoek. En dat vind ik een huzarenstukje: wetenschappelijke onderzoeksresultaten zó toegankelijk maken.
Dat komt op het conto van de samensteller, hoofdredacteur Leo Bormans. Die verzamelde al deze recente onderzoeksresultaten uit het vakgebied van de positieve psychologie en bundelde ze tot dit boek. En dat is dus meer dan een simpel zelfhulpboek, al kun je het zeker ook wel gebruiken om aan je eigen geluk te werken.
Het enige wat er wat mij betreft aan leesbaarheid op is af te dingen is dat het boek zich op den duur nogal gaat herhalen. Geluksonderzoek komt in grote lijnen vaak op hetzelfde neer, en na ongeveer de helft zijn er nog maar weinig bijdragen die echt anders zijn en dus iets nieuws toevoegen. Die zijn dan ook wel weer de moeite waard, maar de krenten zitten dus in een steeds dunnere pap. Al blijft het ook nog wel aardig om ongeveer hetzelfde in steeds andere bewoordingen terug te zien. En ach, zo’n hoofdstuk is nooit lang en al helemaal niet langdradig.
Nouja, en dan ben je dus aan het eind van het boek ‘bijgepraat’ over de positieve psychologie en het geluk. De sleutels? Nouja, dat verschilt dus per auteur in de bewoordingen. Ik vond qua vorm de mooiste versie op p. 349, in de bijdrage van Mark Williamson, met een acroniem:
Giving: doe iets voor anderen
Relating: maak contact met mensen
Exercising: zorg goed voor je lichaam
Awareness: leef je leven bewust
Trying out: blijf nieuwe dingen lerenDirection: stel doelen om naar uit te kijken
Resilience: vind manieren om terug te veren
Emotions: kies een positieve benadering
Acceptance: wees op je gemakt met wie je bent
Meaning: maak deel uit van iets groters.
Ik werd als lezer in elk geval gelukkig van dit boek!
Reacties
Boel andere leestips #4: lezersgeluk — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>