Veel links
Een grote oogst aan links dit keer! Met dank aan twitter en de blogs en nieuwsbrieven die ik volg.
Over schrijven
- Goeie tip van Kiezel Communicatie: mail maar over één onderwerp tegelijk.
- Een fraai stuk uit de New York Times over dat de grootste experts niet bepaald de beste leermeesters zijn – en ook niet de beste schrijvers.
- Een troostrijke column uit Het Parool voor iedereen die bang is taalfouten te maken, en daardoor niet lekker schrijft.
- Het is altijd goed om kritisch te zijn op ‘lege’ woorden. Maar helemaal betekenisloos is eigenlijk geen enkel woord. Ook eigenlijk niet, betoogt deze blogpost (eigenlijk persbericht).
- Ook van neerlandistiek.nl: Henk Wolf fileert een zogenaamd ‘eenvoudige’ herschrijving van een column van Sheila Sitalsing. Herkenbaar, hoor!
- Even scrollen, naar het tweede gedeelte van deze nieuwsbrief, over hoe belangrijk het is om dingen weg te laten. In coachen, en in schrijven, ja. En ja, dat zijn die van Peak Performance weer!
- Tot slot nog een ouwetje (mei 2017) dat ik laatst aan iemand doorstuurde en toen kwam ik erachter dat ik hem hier nooit heb vermeld: nieuwsbericht over dat vriendelijkere incassobrieven meer opleveren.
Over spreken en presenteren, ook over angst, maar dan voor spreken in het openbaar. Omdat dat zo eng is, willen sommige scholieren in de VS het niet meer hoeven doen. Wat mij betreft precies het foute plan – leer maar ’to feel the fear and do it anyway’. Juist vaker presenteren dus! Zie ook de reactie van de schrijvers van Peak performance erop: embrace, don’t avoid, discomfort (even scrollen).
Over presenteren, zoals bijna altijd weer de highlights van SlideMagic:
- wat te doen met de samenvattingspagina in een presentatie?
- de noodzaak altijd een ander naar je presentatie (of tekst) te laten kijken
- de relatie tussen businessplan en presentatie: alsof er een voice-over bijkomt
- zijn PowerPointpresentaties echt zo weinig subtiel dat ze ‘dumb down’ het publiek?
Over overtuigen en beïnvloeden:
- Hoe overtuig je iemand anders eigenlijk, vroegen de collega’s van Clarity College zich af. Ze lazen er een boek over waarin staat dat dat zeker niet alleen met feiten gebeurt. In hun blogpost geven ze een idee van waarmee dan wel.
- Twee interessante dingen over gedragsbeïnvloeding: dat nudges ook niet het antwoord op alles zijn (omdat je soms juist wil dat het gedrag niet automatisch verandert, maar juist bewust), en er verscheen een instructie van de Rijksoverheid voor beïnvloeden in brieven en mails.
En de rest:
- Twee dingen die ik waardeer zijn digitaler geworden: je kunt The Artist’s Way online doen en er is een app van The Pyramid Principle (via App Store en Google Play), al is dat niet meer dan een samenvatting van Minto’s boek en daarvoor dus wel erg duur.
- Over Minto gesproken: hier weer eens iemand aan het woord die veel heeft aan het piramideprincipe. Het is een vrij lang verhaal, dat over het piramideprincipe zit in het derde stuk, over executive summaries.
- Dan was er een heleboel te doen in mijn vakgebied vanwege de sterke terugloop van het aantal studenten Nederlands. Ik pik er twee dingen uit: ik vond dit wel een mooi stuk over wat een Neerlandicus eigenlijk toevoegt aan de wereld, en Fokke en Sukke waren raak, zeker als je weet dat deze cartoon verscheen tussen twee oraties in de Neerlandistiek in, én dat twee van hun eigen makers Nederlands hebben gestudeerd (Geleijnse en Van Tol).
Reacties
Veel links — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>