Zoveel korter of langer dan nodig?
Vorige week kreeg ik een leuk geval van hypercorrectie toegestuurd (dank, Titus!). Veel mensen weten dat er iets is met ‘groter als’. Dat mag niet, dat is fout, nouja, zo fout is het niet, maar volgens de officiële schoolmeesterregels van het Nederlands moet het ‘groter dan’ zijn (zie het genuanceerde advies van de Taalunie).
Aangezien velen van ons van nature ‘groter als’ zeggen, hebben ook velen de ervaring dat daar erg heftig op gereageerd kan worden: ‘je moet niet ‘groter als’ zeggen, het is ‘groter dan’, stommerd!’ Misschien is het daarom dat er mensen zijn die een soort als-allergie ontwikkeld hebben. Zij zeggen rustig ‘even groot dan’ – hypercorrect.
Ik heb één keer gewerkt voor een bedrijf waarvan de baas heel het woord als in de ban had gedaan: dat mocht niet in teksten voorkomen. Nee, ook niet in de betekenis wanneer of indien, want dan moet het door één van die woorden vervangen worden. Onzin, maar goed, sommige mensen hebben nou eenmaal sterke gevoelens over bepaalde taalverschijnselen.
Zo iemand schrijft kennelijk bij Dunea Duin en Water. Want in een ‘aan de bewoner(s) van dit pand’ gericht briefje staat:
In verband met werkzaamheden aan ons leidingnet wordt de toevoer van drinkwater afgesloten op woensdag 12 augustus van 9 tot 14 uur. Of zoveel korter of langer dan nodig. Wij raden u aan wat drinkwater voor consumptie in de koelkast te zetten.
Erg leuk: het drinkwater wordt korter of langer dan nodig afgesloten. Niet alleen hypercorrect, maar ook nog eens de betekenis precies verkeerd om. Knappe prestatie! En met als is echt helemaal niks mis…
(langerals laat het origineel zien; ‘kookadvies’ is ook niet de meest gelukkige titel, maar goed.)
Reacties
Zoveel korter of langer dan nodig? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>