Ubuntu aan de Maas
– Impressie van mijn Afrikaanse inspiratiebijeenkomst, 3 september in het Wereldmuseum –
Vorige week woensdag heb ik in de bovenzaal van het Wereldmuseum in Rotterdam een presentatie gegeven naar aanleiding van mijn fietsreis door Afrika van eerder dit jaar, en ter inspiratie van mijn zakelijke netwerk: opdrachtgevers, vakgenoten, collega’s en aanverwanten.
De plek symboliseert voor mij de relatie tussen ‘uit’ (de wereld, Afrika) en ’thuis’, Rotterdam: de zaal biedt een schitterend uitzicht over de Maas, met onder andere de Erasmusbrug en Hotel New York vol in zicht. Een betere plek voor zo’n presentatie kon ik me niet indenken, en de reacties van de bezoekers waren zeer positief. Ook het regel- en organisatiewerk vooraf ging vlot, makkelijk en met een aangename persoonlijke touch. Een aanrader dus!
De vorm van mijn presentatie was met een knipoog naar eigen werk: ik paste de principes toe voor het maken van een presentatie die ik zelf zo vaak train en die ik in onder andere Adviseren met Perspectief beschrijf: zeven actiegerichte boodschappen, alle gevisualiseerd, met een nadrukkelijke structuur en voorzien van een overkoepelende hoofdboodschap. Dat is natuurlijk niet zomaar geweest: ik geloof erin dat dit een uitstekende manier is om een presentatie publieksgericht te maken. Ik merkte bij het maken zelf maar weer eens hoe zeer die eis van actiegerichtheid dwingt tot echt goed doordenken wat de boodschap is. Zonder die eis had ik makkelijk kunnen blijven steken in navelstaarderij, bijvoorbeeld ‘het duurde na mijn thuiskomst zeven weken voor ik fysiek hersteld was’. Ja…. dus? Wat heeft iemand daaraan die nooit zal peinzen over een lange fietsreis? ‘Zorg dat je jezelf voldoende gelegenheid tot rust en herstel geeft’ – aha! Dát is praktisch en het geldt voor ons allemaal!
De inhoud was, zo begreep ik uit reacties na afloop, verrassend, en stof tot nadenken. Veel aanwezigen hadden een meer standaard verhaal verwacht over Afrika, met daarin de wilde dieren en de exotische volkeren bijvoorbeeld. Of een hoofdboodschap die met fietsen te maken had. Al in mijn inleiding haalde ik de Afrikaanse stereotypen onderuit. In plaats daarvan ging het onder meer over het belang van galant gedrag, inspraak en medezeggenschap, rust en herstel, mens- en contactgerichtheid, het bewaken van eigen en andermans grenzen en de inspiratie die de reis me vooraf en naderhand gaf.
Natuurlijk ging het ook over hoe lang het was en hoe ver, maar steeds met een link naar hoe lang en hoe ver het ook in het dagelijks leven en in het werk kan zijn of lijken. En over wat ik in Afrika heb geleerd over hoe daarmee om te gaan. Reclame voor meedoen aan de Tour d’Afrique was het wellicht niet, maar ik hoop wel dat duidelijk is geworden hoe bijzonder de ervaring was.
Met mijn hoofdboodschap maakte ik de cirkel rond. Het was een inspirerend Afrikaans begrip, Ubuntu, of, actiegericht geformuleerd: ‘doe meer ubuntu’. Het overkoepelde de zeven boodschappen. Het was algemener en breder dan alleen iets over fietsen. Bovendien legde het uit waarom ik deze bijeenkomst georganiseerd had: omdat ik erin geloof dat het goed is voor iedereen, dus ook voor mij, om ‘goede dingen’ te doen die ten bate komen van de gemeenschap waar ik deel van uitmaak, en die mijn relaties met anderen bevestigen. Zelfs als ik er geen direct en misschien zelfs helemaal geen commercieel belang bij heb. Ubuntu wil zeggen dat je je er bewust van bent deel te zijn van een groter geheel, zodat dat wat je doet voor dat grote geheel ook goed is voor jezelf. Daar mag je op vertrouwen. In het Afrikaanse zakenleven wordt ubuntu wel gehanteerd als principe voor verantwoorde en gezonde bedrijfsvoering.
Ubuntu wil niet zeggen: jezelf wegcijferen ten behoeve van anderen. Dat heb ik dan ook afgelopen woensdag niet gedaan. Ik heb ervan genoten: van de voorbereiding, de uitvoering en de aanwezigheid van mijn zakelijke ‘grotere geheel’. Ik hoop oprecht dat ik iets van mijn eigen inspiratie en van de bezieling die uitgaat van Afrika heb kunnen doorgeven.
Meedoen aan de Tour d’Afrique was voor mij, ondanks alles, een geweldige ervaring, waar ik dagelijkse energie uit put. En waar ik ook nog over schrijf. Publicaties zal ik op dit weblog aankondigen. Als je de bijeenkomst hebt gemist, kun je door te lezen dus toch nog wat meekrijgen.
Louise
Beste Louise,
Ik ben er van overtuigd dat ik wat gemist heb.
Het ziet er professioneel uit, en het had voor mij beslist waarde gehad om het mee te maken.
Het weer is tijdens onze vakantie te goed geweest om vroeger terug te komen.
Ik heb nu wel de hut bereikt die ik vorig jaar met Henk niet heb gehaald.
Het is toen goed geweest, dat we zijn omgedraaid, heb ik nu gezien.
Ik moest daarnaast op 3 september nog even op de fabriek in Duitsland verschijnen om met Nederlandse opdrachtgevers producten af te nemen.
Zo gaat dat mijn zelfstandig ondernemers.
Veel succes met schrijven en je werk. Ik blijf het volgen.
Tot spoedig weerziens.
Nelis
Pingback:Tekst & Communicatie » Blog Archive » Ubuntu bij Océ