Woord versus beeld
Mijn interesse in wielrennen en mijn vakgebied komen dicht bij elkaar dankzij informatie die Team Sky verstrekt over mijn favoriete renner in de Tour de France: van Juan Antonio Flecha worden elke dag de gedetailleerde inspanningsgegevens tijdens de etappe gepubliceerd, zoals geleverd vermogen, trapfrequentie en hartslag.
Hartstikke interessant natuurlijk, maar niet makkelijk. De tekst, daar kom ik nog wel een beetje uit, al staat er veel jargon in (normalized power, TSS, FTP), maar de plaatjes, daar kan ik echt geen soep van koken.
Probleem is, en dat zie ik ook wel in het ‘echte’ werk, dat ze veel te veel informatie bevatten. De data zijn sowieso al heel gedetailleerd, en dan zijn ook nog alle data, van de verschillende variabelen, in één grafiek gepropt. Daardoor is het vooral één grote kermis.
Alleen als ik weet wat er interessant aan is, door eerst de tekst gelezen te hebben, kan ik dat met wat moeite terugvinden in het plaatje. Maar het plaatje spreekt voor mij zeker niet voor zich, dat is echt specialisten-werk.
Voor iets als een Powerpointpresentatie zou ik zeggen: doe aan datareductie! Bedenk heel goed wat je wilt zeggen (‘aan het verloop van Flecha’s vermogen tijdens de ploegentijdrit kun je precies zien wanneer hij op kop kwam’), en kies dan een beeld dat dat precies uitdrukt. In dit voorbeeld zou dat dan dus één lijn zijn waarin regelmatige pieken zichtbaar zijn.
Zelf kijken en lezen? Ga naar http://ht.ly/5xuBg Door (een beetje onlogisch) op ‘next stage’ te klikken, kun je ook de vorige etappes zien.
Reacties
Woord versus beeld — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>