↓
 

Louise Cornelis

Tekst & Communicatie

  • Home |
  • Lezergericht schrijven |
  • Over Louise Cornelis |
  • Contact |
  • Weblog Tekst & Communicatie

Maandelijkse archieven: augustus 2020

Leuk streepje

Louise Cornelis Geplaatst op 25 augustus 2020 door LHcornelis20 augustus 2020  

Ik begon gister aan een nieuwe tube tandpasta – ik ben aan het experimenteren. Ik moest even gniffelen toen ik zag wat er op het doosje stond:

Natuurlijke bescherming tegen tandbederf zonder menthol

Zo slaat het zonder menthol op tandbederf. Ik dacht: ik zou daar een streepje tussen zetten:

Natuurlijke bescherming tegen tandbederf – zonder menthol

Ik haalde de tube uit het doosje, en verhips: op de tube staat het wél met streepje!

Rechts (scherp) het doosje; links (wazig) de tube.

Ik ga de komende tijd mijn tanden poetsen zonder menthol maar met een streepje!

 

Geplaatst in Opvallend, schrijftips | Geef een reactie

Een advies hoeft niet gehandhaafd te worden

Louise Cornelis Geplaatst op 20 augustus 2020 door LHcornelis19 augustus 2020  

Eén klein dingetje nog naar aanleiding van de persconferentie van deze week. Volgens mij was wat Rutte zei over maximaal zes mensen thuis uitnodigen een advies. Direct erna zag ik op sociale media mensen vragen hoe dat dan gehandhaafd zou gaan worden.

Welnu, als het inderdaad een advies was, dan hoef je dat niet te handhaven, want aan een advies is geen macht gekoppeld; de geadviseerde is vrij om het naast zich neer te leggen. Ook al is het advies ‘zeer, zeer dringend‘. Dat is nog steeds toch vrijblijvend. En ja, dat was dan ook de kritiek erop.

‘Maatregel’ is daarin wat mij betreft minder duidelijk. Hetzelfde geldt voor een formulering als ‘Verder blijft ook onverkort gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen.’ Mogelijk speelt die verwarring over wat echt moet en wat vrijblijvend is ook een rol bij het niet meer opvolgen van de adviezen, maatregelen en regels?

Wat mij verder vooral opviel, was dat een paar uur eerder in het nieuws was dat het aantal besmettingen niet was gestegen. Dat leek me minder alarmerend dan de toon van de persconferentie rechtvaardigde. Voor mij ontbrak daar een bruggetje. Ook dat begreep ik als meer algemeen gedeelte kritiek: dat er op zo’n persconferentie te weinig kader (en te weinig perspectief) geboden wordt.

 

Geplaatst in Opvallend, schrijftips | Geef een reactie

Omgekeerde piramide

Louise Cornelis Geplaatst op 20 augustus 2020 door LHcornelis19 augustus 2020  

Ik ben gister naar het Boijmans Ahoy drive-thru museum geweest. Dat was sowieso een geweldige belevenis, maar één foto moet ik hier echt plaatsen: er hing een omgekeerde piramide! Deze foto is gemaakt vanuit de elektrische leenauto.

Geplaatst in Uncategorized | Geef een reactie

Houdt afstand

Louise Cornelis Geplaatst op 11 augustus 2020 door LHcornelis11 augustus 2020  

Ik had het hier al eens over een wel heel frequente spelfout: een onterechte dt bij een gebiedende wijs. Door de coronamaatregelen is-ie nóg frequenter geworden: ik heb al talloze malen in allerlei varianten ‘houdt 1,5 meter afstand’ gelezen. Soms ook in een opsomming met bijvoorbeeld ‘blijf’ (thuis bij klachten) en ‘was’ (je handen vaak), waarbij ik dan altijd denk: waar komt toch de neiging vandaan om dan achter houd een t te zetten als je het bij de andere gebiedende wijzen ook niet doet?

Zondag zag ik op het water in de buurt van Schipluiden ook een houdt afstand, maar dan in een heel andere context:

Dit is niet zomaar alleen maar een spelfout, deze zette me ook echt even op het verkeerde been. Ik las houdt echt even als gewone persoonsvorm, met beroepsvaart als onderwerp. Maar dan zou het een geruststelling zijn, terwijl let op duidt op het omgekeerde.

Die t moet daar écht weg. En dan zou ik ook nog zichtbaarder maken dat het niet gaat om een zinnetje, maar om iets als ‘Beroepsvaart! Houd afstand!’

(En nog even dit: het gaat op het blog de laatste tijd vaak over bordjes en minder vaak over adviesrapporten en aanverwanten. Dat is de tijd van het jaar, dat gaat na de zomer vast weer veranderen. Ik ben veel onderweg, op de fiets, of, zoals zondag, in de kajak – van de drie kleuren bordjes rechts op de foto was de groene van toepassing.)

 

 

Geplaatst in Opvallend, schrijftips | Geef een reactie

Weer een persconferentie

Louise Cornelis Geplaatst op 7 augustus 2020 door LHcornelis7 augustus 2020  

Ik zou bijna zeggen: hoera, er was gister weer een persconferentie! Als burger vond ik het de hoogste tijd, en als communicatiedeskundige was er weer een hoop te observeren natuurlijk. Dit keer vooral achteraf: mijn indruk uit Twitter en de media is dat veel meer mensen dan in het voorjaar reageerden op wat er niet werd gezegd, maar wel werd gesuggereerd: 

  • De schuld kwam wel erg eenzijdig bij ‘jongeren’ te liggen. Altijd fijn, een zondebok, maar onterecht: alle generaties houden zich minder aan de maatregelen. Boven een bepaalde leeftijd moet je dat kennelijk zelf weten? Het benadrukken van een contrast tussen de generaties wekt de indruk van ‘verdeel en heers’: als je bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspeelt, zijn ze minder kritisch op de machthebbers.
  • Er zat een ondertoon in van ‘ons beleid is goed, jullie maken er een potje van’. Ook dat was beschuldigend, en er is toch ook een heleboel misgegaan op het gebied van beleid. Ik vond bijvoorbeeld zelf dat het net leek alsof Hugo de Jonge over een andere wereld praatte: eentje waarin de GGD’s wél alle capaciteit hebben voor testen en bron- en contactonderzoek. En hoe kunnen burgers maatregelen opvolgen als die strijdig en onbegrijpelijk zijn en willekeurig gehandhaafd worden, en als het grotere plaatje ontbreekt?
  • Het was weinig empathisch. Jongeren waren bijvoorbeeld alleen maar fout, met hun wangedrag – daar sprak weinig begrip uit. Wat mij het meest opviel, waren Ruttes eerste woorden: ‘we hoopten allemaal op een zorgeloze zomer’. Dat vond ik een klap in het gezicht van al die mensen die al maandenlang dagelijks te maken hebben met de gevolgen van de coronacrisis: omdat ze ziek zijn, hun werk kwijt zijn, bang zijn voor hun gezondheid, wezenlijke dingen moeten missen, enzovoort.
  • Het was een herhaling van zetten – het klonk een beetje als een langspeelplaat die in dezelfde groef als in het voorjaar zat, al was het alleen maar qua vorm. Dat werkte toen, maar werkt het nu nog?

Ik blijf zeggen: het is moeilijk, communicatie goed doen in deze tijden. Maar ik denk wel dat het beter moet én kan.

Geplaatst in Opvallend | Geef een reactie

Drie gekke dingen op één bordje

Louise Cornelis Geplaatst op 6 augustus 2020 door LHcornelis6 augustus 2020  

In Schiedam zag ik laatst al het grappige waterkippenbord, maar deze, die ik vorige week in die stad zag bij werkzaamheden aan een fietspad, mag er ook wezen.

Drie gekke dingen:

  • Ik had het woord nog nooit gezien. Ik moest eerst denken aan iets van een print, en daarna aan het opdrukken wat je als fitnessoefening kunt doen. Pas in derde instantie kwam ik op de bedoelde betekenis. Grappig – ik voelde mijn hersenen zoeken.
  • Aan de stukjes nieuwe bestrating zag ik dat ze van die bobbels van wortels  eronder hadden weggehaald – de  wortelopdruk was al weg. Dáár moet je dan dus ook niet (meer) op letten, wel op de werkzaamheden.
  • De ontbrekende spatie. Op het bord in de andere richting stond het wel goed.
Geplaatst in Opvallend | Geef een reactie

Kernzin: smal of breed?

Louise Cornelis Geplaatst op 3 augustus 2020 door LHcornelis3 augustus 2020 1

In de actuele editie van het Tijdschrift voor Taalbeheersing (nr. 1 van jaargang 42, 2020) staat een artikel van Astrid van Winden e.a. met een overzicht van normen voor goede alinea’s zoals die in lesmethoden voor het voortgezet onderwijs staan. Het gaat om alle normen, dus van markeringen met witregel en/of inspringen via thematische samenhang tot samenhang tussen de zinnen ervan. De auteurs zijn voor elk van die normen nagegaan of er in de wetenschappelijke literatuur evidentie voor is, dus of de norm hout snijdt. Dat blijkt aardig het geval te zijn. Leuk artikel, waar ik wat aan heb: het geeft overzicht en het is fijn om te weten dat de bekende normen (die ik ook hanteer in trainingen) ergens op slaan.

Tijdens het lezen viel me ineens wel wat op wat ik me niet eerder had gerealiseerd: de metaforen waarin we over de functie van de kernzin praten, conflicteren:

  • In de piramide-, zandloper of trechtermetafoor is de kernzin smal: het topje van de piramide (bij ‘kernzin voorop’), het het middelste stukje van de zandloper (‘kernzin in het midden’) of onderste stukje van de trechter (‘kernzin achteraan’). Het artikel gebruikt deze metafoor, en ik natuurlijk ook – het hele piramideprincipe berust erop.
  • In de paraplu-metafoor is de kernzin breed: die overkoepelt (koepel is overigens ook een metafoor) de hele alinea; de rest van de zinnen werkt ‘m uit. Het artikel gebruikt die niet, maar ik wel, niet alleen voor alinea’s, maar ook voor de hoofdboodschap van de hele tekst.

En zo realiseerde ik me dus dat ik tegenstrijdige signalen afgeef over of de kernzin smal of breed is – beide begrippen zijn overigens ook wéér metaforen, abstracte, ruimtelijke in dit geval. Het is echt lastig om over dit soort abstracte zaken als functies van zinnen te praten zonder metaforen te gebruiken. Dat is ook niet mijn doel, maar ik ga wel iets scherper letten op mijn eigen metaforen.

Dit staat dus niet in het artikel, maar dat het me tot zo’n inzicht inspireert, pleit ervoor!

 

Geplaatst in Leestips, schrijftips | 1 reactie

Recente berichten

  • Verschenen: ‘Met AI wordt schrijven moeilijker’
  • De winnaar van Gent-Wevelgem klikt in
  • ‘Vermijd contact’ – waarschuwing of gebruiksaanwijzing?
  • Hoe schrijf je een goede songtitel?
  • Uit de Microsoft-cloud

Categorieën

  • Geen rubriek (10)
  • Gesprek & debat (30)
  • Gezocht (9)
  • Leestips (316)
  • Opvallend (544)
  • Piramideprincipe-onderzoek (98)
  • Presentatietips (153)
  • schrijftips (890)
  • Uncategorized (45)
  • Veranderen (38)
  • verschenen (203)
  • Zomercolumns fietsvrouw (6)

Archieven

  • juli 2025
  • juni 2025
  • mei 2025
  • april 2025
  • maart 2025
  • februari 2025
  • januari 2025
  • december 2024
  • november 2024
  • oktober 2024
  • september 2024
  • augustus 2024
  • juli 2024
  • juni 2024
  • mei 2024
  • april 2024
  • maart 2024
  • februari 2024
  • januari 2024
  • december 2023
  • november 2023
  • oktober 2023
  • september 2023
  • augustus 2023
  • juli 2023
  • juni 2023
  • mei 2023
  • april 2023
  • maart 2023
  • februari 2023
  • januari 2023
  • december 2022
  • november 2022
  • oktober 2022
  • september 2022
  • augustus 2022
  • juli 2022
  • juni 2022
  • mei 2022
  • april 2022
  • maart 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augustus 2021
  • juli 2021
  • juni 2021
  • mei 2021
  • april 2021
  • maart 2021
  • februari 2021
  • januari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • augustus 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • mei 2020
  • april 2020
  • maart 2020
  • februari 2020
  • januari 2020
  • december 2019
  • november 2019
  • oktober 2019
  • september 2019
  • augustus 2019
  • juli 2019
  • juni 2019
  • mei 2019
  • april 2019
  • maart 2019
  • februari 2019
  • januari 2019
  • december 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • augustus 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • mei 2018
  • april 2018
  • maart 2018
  • januari 2018
  • december 2017
  • november 2017
  • oktober 2017
  • september 2017
  • augustus 2017
  • juli 2017
  • juni 2017
  • mei 2017
  • april 2017
  • maart 2017
  • februari 2017
  • januari 2017
  • december 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • augustus 2016
  • juli 2016
  • juni 2016
  • mei 2016
  • april 2016
  • maart 2016
  • februari 2016
  • januari 2016
  • december 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • augustus 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • mei 2015
  • april 2015
  • maart 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augustus 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mei 2014
  • april 2014
  • maart 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augustus 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • mei 2013
  • april 2013
  • maart 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augustus 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • mei 2012
  • april 2012
  • maart 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augustus 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • mei 2011
  • april 2011
  • maart 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • december 2010
  • november 2010
  • oktober 2010
  • september 2010
  • augustus 2010
  • juli 2010
  • juni 2010
  • mei 2010
  • april 2010
  • maart 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augustus 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • mei 2009
  • april 2009
  • maart 2009
  • februari 2009
  • januari 2009
  • december 2008
  • november 2008
  • oktober 2008
  • september 2008
  • augustus 2008
  • juli 2008

©2025 - Louise Cornelis
↑