Ik had het hier al eens over een wel heel frequente spelfout: een onterechte dt bij een gebiedende wijs. Door de coronamaatregelen is-ie nóg frequenter geworden: ik heb al talloze malen in allerlei varianten ‘houdt 1,5 meter afstand’ gelezen. Soms ook in een opsomming met bijvoorbeeld ‘blijf’ (thuis bij klachten) en ‘was’ (je handen vaak), waarbij ik dan altijd denk: waar komt toch de neiging vandaan om dan achter houd een t te zetten als je het bij de andere gebiedende wijzen ook niet doet?
Zondag zag ik op het water in de buurt van Schipluiden ook een houdt afstand, maar dan in een heel andere context:
Dit is niet zomaar alleen maar een spelfout, deze zette me ook echt even op het verkeerde been. Ik las houdt echt even als gewone persoonsvorm, met beroepsvaart als onderwerp. Maar dan zou het een geruststelling zijn, terwijl let op duidt op het omgekeerde.
Die t moet daar écht weg. En dan zou ik ook nog zichtbaarder maken dat het niet gaat om een zinnetje, maar om iets als ‘Beroepsvaart! Houd afstand!’
(En nog even dit: het gaat op het blog de laatste tijd vaak over bordjes en minder vaak over adviesrapporten en aanverwanten. Dat is de tijd van het jaar, dat gaat na de zomer vast weer veranderen. Ik ben veel onderweg, op de fiets, of, zoals zondag, in de kajak – van de drie kleuren bordjes rechts op de foto was de groene van toepassing.)