Hoogste tijd om weer eens wat over het college Adviseren over Communicatie te vertellen! We hebben nu zes colleges gehad en die waren nogal divers: inleiding, practicum piramideprincipe, iets over adviseren over telefoongesprekken aan de hand van twee onderzoeksartikelen, presentaties over een handboek, reflectief schrijven aan de hand van het thema ‘oprechtheid’ uit Feilloos Adviseren, en gisteren een gastcollege van Marjan Huisman over hoe zij adviseert met behulp van TGI.
Die diversiteit (die ook de volgende twee weken nog doorgaat) is de sterke kant van het college – ja, zo divers is adviseren, al is het alleen maar omdat je zit met die vier ‘dingen’ en hun onderlinge relaties: de adviseur (je bent je eigen instrument), de geadviseerde (met z’n hele hebben en houden, en soms ook z’n eigenaardigheden), het advies (communicatie is een breed vakgebied) en de omgeving (organisatie en de wijdere context – de hele wereld!). Nou, dat is nogal wat, om dat allemaal te behandelen in één vak!
Het nadeel ervan is dat het allemaal nogal kort en vluchtig is. Maar dat is mogelijk onvermijdelijk: je leert niet in een vak van 10 weken ‘even’ adviseren. Ik heb er zelf iets over gezegd en Marjan zei het gister ook: je leert veel in de praktijk en door ervaring, daar kun je in dit werk jaren mee verder. Dat vind ik juist ook het leuke eraan, want leren motiveert mij sterk.
Het college is een soort van zaadjes planten, in de hoop dat die gaan groeien. Dat bijvoorbeeld de studenten tijdens hun stage of later in hun werk ergens tegenaan lopen en dan denken: ‘Hé, daar ging het in het vak ook over. Toch nog eens dat ene boek/artikel erbij pakken/zo’n schrijfoefening doen/uitzoeken of ik wat met TGI kan.”
Over dat laatste gesproken: Marjan attendeerde de studenten op een opleiding in de TGI voor jongvolwassenen die opvallend gunstig geprijsd is. Ik geef het graag verder door.