Zo, ik ben erdoorheen: vier maanden vakliteratuur bijlezen, de stapel die er lag toen ik terug kwam uit Afrika is weg. De papieren tijdschriften had ik al eerder gehad, dat gaat lekker in de trein, buiten op een bankje of ’s ochtends in bed. De digitale nieuwsbrieven, dat duurde wat langer, maar het is gelukt ze allemaal bij te lezen voordat de eerste na de zomervakantie weer binnen komt vallen.
De drie hoogtepunten:
- Eerst de digitale dan maar. Een leuk bericht stond op Neder-L, de nieuwsbrief voor Neerlandici en aanverwanten: ‘naakt model tekenen’ won de prijs voor de meest erge fout geschreven samenstelling, oftewel foute spatie, met ‘rijbewijs voor zeventien jarigen’ als tweede. Heerlijk! Dat soort voorbeelden gebruik ik wel eens om in trainingen uit te leggen dat ze wel degelijk uitmaken, die spaties. Mijn voorbeeld ‘boeren met worst’ voor ‘boerenmetworst’ is wat uitgekauwd; dit zijn twee mooie nieuwe.
- In het derde nummer van Tekstblad, voor mij het nuttigste vaktijdschrift, een opmerkelijk interview met Frans Meijman, hoogleraar medische communicatie. Hij signaleert dat er in de Nederlandse cultuur een grote verandering plaatsvindt: we gaan steeds meer in pillen geloven als oplossing van alle fysiek ongemak. Daar heb ik voor mijn werk niet veel aan, maar ik heb er wel een weblogstukje over geschreven. Bovendien zegt Meijman dat er voor gewone mensen maar drie gezonde sporten zijn: zwemmen, fietsen en roeien. Zo komen voor mij vak en hobby bij elkaar.
- Het meest praktische artikel stond ook in Tekstblad (eerste nummer van dit jaar) en is geschreven door collega Jeanine Mies. Zij beschrijft hoe een goed adviesrapport eruit ziet van een raad voor de regering, zoals de Raad voor Verkeer en Waterstaat, de Onderwijsraad e.d. Haar tips klinken voor mij als een klok. Ik neem er vijf over, als instemming (altijd fijn, bevestiging) en omdat ze niet vaak genoeg kunnen klinken in rapportenland:
- Kies voor één adviesvraag waar andere vragen ondergeschikt aan zijn
- Formuleer de aanbevelingen als acties
- Zet de kern voorop
- Laat de inhoudsopgave het verhaal vertellen
- Houd de onderbouwing kort en overzichtelijk.
Doen!