↓
 

Louise Cornelis

Tekst & Communicatie

  • Home |
  • Lezergericht schrijven |
  • Over Louise Cornelis |
  • Contact |
  • Weblog Tekst & Communicatie

Maandelijkse archieven: juli 2008

Wij of ik? De eerste persoon in adviesbrieven

Louise Cornelis Geplaatst op 29 juli 2008 door admin29 juli 2008 4

Stel, je bent junior adviseur bij een bedrijf. Je doet zelfstandig adviesgesprekken, één-op-één met een cliënt. Daarna schrijf je een adviesbrief aan die klant, maar die mag je niet zelf ondertekenen: je bent in jouw kantoor niet tekenbevoegd. Hoe schrijf je in zo’n brief over jezelf – noem je jezelf ik, wij of nog iets anders?

Dat is geen onbelangrijke zaak. Adviseren is een persoonlijke aangelegenheid: je bent niet alleen bezig met het oplossen van een probleem, je bent ook een vertrouwensband aan het opbouwen met de cliënt. Een brief is daar een onderdeel van. Die brief moet dus die band ondersteunen, en persoonlijk zijn. Maar ook zakelijk en kloppend.

Mag ik?
Vooraf één opmerking: er is in het algemeen niets tegen het gebruik van ik in brieven. Dat dat niet zou mogen, is een ouderwetse en achterhaalde opvatting. Schrijven vanuit jezelf, dus ik gebruiken, is heel natuurlijk. Ik is één van de meest frequente woorden in onze taal, en dat moeten vermijden leidt onherroepelijk tot vreemd en onnatuurlijk taalgebruik.

Bovendien is er niets op tegen om jezelf te laten zien in schriftelijke communicatie, zeker niet als dat gaat om een persoonlijke vorm als een brief. Hooguit is het slim om niet met ik te beginnen. Sommige mensen vinden dat egocentrisch, en misschien zit daar wel wat in: je begint dan in ieder geval niet met het centraal stellen van de lezer.

Dilemma
Voor het dilemma van de schrijvende maar niet tekenbevoegde adviseur is geen snelle, makkelijke oplossing. Ik laat er een paar de revue passeren:

  • Je schrijft over wij, bedoelende ‘wij op ons kantoor’ ofzoiets. Dat leidt tot een paar zeer vreemde eigenaardigheden in de brief. Als je het hebt over het gesprek dat wij’met de cliënt gehad hebben, klopt dat niet: je was alleen. En als de brief door één iemand ondertekend is, lijkt het wel koninklijk meervoud.In de wij-vorm schrijven en ‘Namens ons bedrijf/kantoor’ eronder zetten lost dat maar zeer ten dele op. Je cliënt heeft geen relatie met een abstracte wij op een kantoor, maar die heeft zojuist met jou gepraat. Het is een relationeel verlies als dat niet zichtbaar is.
  • Je schrijft over ik, bedoelende jezelf. Dat is vreemd, want dan is de ik in de brief niet de ondertekenaar.
  • Je stapt in de schoenen van de ondertekenaar en schrijft vanuit diens perspectief. Over jezelf heb je het dus als hij of zij. Dat geeft een natuurlijke briefvorm, maar het schrijven is niet makkelijk: je moet afstand nemen van jezelf. Bovendien is het niet optimaal voor het opbouwen van de relatie met de cliënt. Die heeft die band immers met jóu, en dan krijgt hij of zij een brief die eruit ziet alsof hij is geschreven door een ander.
  • Je wisselt af tussen ik als het om iets persoonlijks gaat (‘In het gesprek vertelde u mij dat…’) en wij als je iets als meer algemeen wilt voorstellen (‘Wij raden u aan om…’): je collega zou immers op ongeveer hetzelfde advies uitgekomen zijn. Dat leidt tot dezelfde dilemma’s als hierboven (welke ik/wij?), en er komt er nog eentje bij, namelijk steeds bij het schrijven de afweging moeten  maken of je iets persoonlijk of algemeen wilt voorstellen.
  • Je vermijdt het probleem door lijdende vormen te gebruiken (‘Aangeraden kan worden…’). Niet doen! Dat is gekunsteld, en je werkt je persoonlijke perspectief weg. 
  • Je vermijdt het probleem op een andere manier, bijvoorbeeld door zinnen als ‘In het gesprek vertelde u dat…’ en ‘Het advies luidt…’. Daar is niets op tegen, mits de brief als geheel maar wel voldoende warm en persoonlijk blijft.

Strategie
Dat laatste punt is een stapje in de richting van de werkelijke oplossing. Als je een adviesbrief echt goed schrijft, hoef je het namelijk helemaal niet zo heel vaak over jezelf te hebben. Je doet dat door op twee punten aan je strategie te werken:

  • Je zet niet jezelf centraal, maar de lezer. Je  hebt het dus vaker over u dan over ik.
  • Je  hele brief ademt het adviserende perspectief. Alles is advies erin, en dus hoef je geen aanloopjes te schrijven als ‘Ik adviseer u daarom…’ Als je gewoon met elkaar aan het praten bent, hoef je toch ook niet steeds te zeggen ‘Ik zeg je…’ of ‘Ik vraag je…’ Als je goed schrijft, spreekt jouw rol als adviseur voor zich, en die hoef je dus niet te expliciteren.

Frappant genoeg hebben die strategische keuzes veel te maken met… structureren. Als je werkt volgens het principe van ‘hoofdboodschap voorop’ (= antwoord op de adviesvraag voorop), lossen een  heleboel formuleringsproblemen zich vanzelf op. Als die hoofdboodschap wordt ingeleid door de situatie en de vraag van de cliënt en actiegericht geformuleerd is, heb je meteen dat adviserende perspectief te pakken. Dat schrijft vervolgens lekker in de onderbouwing.

Procedure
Een goede structuur en strategie beperkt het dilemma dus, maar lost het niet helemaal op. Je moet nog steeds af en toe in de eerste persoon schrijven. Daar is dus geen ideale oplossing voor. De goede oplossing ligt ook nog ergens anders, buiten het schrijfproces: spreek met elkaar een procedure af die jou als schrijver de verantwoordelijkheid voor de brief geeft, met dan in een hoekje ergens plek voor de formele zaken als de ondertekening door de tekenbevoegde (‘voor akkoord bevonden…’).

Daarmee is in ieder geval duidelijk wie de ik is, en je geeft de officiële, formele zaken zo een plek die niet hindert bij het opbouwen van de relatie, en dat is de plek waar ze bij adviseren thuis horen: ze zijn een noodzakelijke voorwaarde, maar zeker niet de kern van de zaak. Ze mogen een adviesbrief dus niet domineren.

En als dat niet gaat…
Als het dilemma toch nog blijft, maak een bewuste en weloverwogen keuze, spreek die onderling af op je kantoor en houd je eraan. Dat scheelt in ieder geval schrijfenergie. Er is niets zo vervelend als steeds moeten dubben tussen sub-optimale oplossingen. Dat kost in het schrijfproces aandacht die ten koste gaat van andere activiteiten. En dat is jammer. Schrijven is al lastig genoeg.

 

NB. In het bovenstaande stukje heb ik een aantal adviezen gegeven. Toch heb ik het maar weinig over mezelf als ik hoeven hebben. Het is weliswaar geen brief, dat maakt het iets makkelijker. Maar toch illustreert het stukje waar het om gaat: het is goed mogelijk om adviserend te schrijven zonder jezelf steeds op te moeten voeren, en zeker zonder ‘ik adviseer’ of ‘wij adviseren’ te gebruiken.

Geplaatst in schrijftips | 4 reacties

Woord en beeld bij Achmea: een opvallende advertentie

Louise Cornelis Geplaatst op 29 juli 2008 door admin29 juli 2008  

In de zomer-editie van Opzij (juli/augustus) stond een opvallende grafiek. Opzij had aan haar vaste adverteerders gevraagd een speciale advertentie voor de doelgroep van het blad te ontwikkelen. Achmea kwam met die bijzondere grafiek, als Opzij-specifieke invulling van de campagne ‘Waar zijn we mee bezig’ – die toch al opvalt, naar vorm en  inhoud.

De grafiek is, op een roze achtergrond van ruitjespapier, met rechthoekige ruitjes die aan het rekenschrift van de basisschool doen denken, een duidelijk stijgende lijn. Van dichtbij zie je dat de lijn geen gewone lijn is, maar klein en plat geschreven woorden in een ook schools aandoend handschrift. Er staat aan elkaar doorgeschreven: stagiaire-trainee-junior-manager-group-manager.

Dan maakt de grafiek plotseling een scherpe knak naar beneden en staat er, ook in datzelfde schrift en verbonden met de vorige lijn van woorden nog één woord: moeder.

De lijn van woorden verbeeldt dus de carrière van een vrouw. Zonder dat er ook maar één getal bij staat, is dat een sterke boodschap. Dat is de kracht van grafieken: ze maken de boodschap in één klap inzichtelijk. Mits de grafiekvorm maar goed gekozen is natuurlijk, en dat is deze: een lijn. Die duidt van links naar rechts een tijdsverloop aan, want voor ons gevoel (in onze cultuur) loopt tijd van links naar rechts. Een omhoog lopende lijn duidt op groei, ontwikkeling, verbetering, want in ons denken zit de metafoor ‘omhoog = goed’ verankerd. Deze grafiekvorm heeft dus verder geen uitleg nodig, omdat hij aansluit bij onze intuïties.

De boodschap dat de carrière van een vrouw ‘knakt’ op moederschap, is wellicht wat ongenuanceerd. Maar dat mag in reclame. Door te spelen met woord en beeld is deze advertentie voor wat betreft mijn vak zeer geslaagd.

Geplaatst in Opvallend | Geef een reactie

Boekentip: Andere presentatievaardigheden

Louise Cornelis Geplaatst op 29 juli 2008 door admin29 juli 2008  

In de trainingen die ik geef over presenteren, gaat het vooral over de activiteiten die je onderneemt in de voorbereiding op de presentatie, zoals het nadenken over de werkvorm en het maken van het presentatiemateriaal, al dan niet in Powerpoint. Er zit natuurlijk nog een heel andere kant aan presenteren, en dat zijn de persoonlijke vaardigheden die je nodig hebt op het moment zelve. Het gaat dan om zaken als stem, houding en oogcontact.

Durf, leer en presenteer. Zet jezelf neer begint precies waar mijn trainingen (en boeken over Powerpointpresentaties) ophouden. Over het schrijven van een presentatietekst gaat welgeteld anderhalve bladzijde. Het specialisme van schrijfster Pauline van Aken (SBS6, Nickelodeon) ligt ergens anders: ze is van opleiding logopedist en kreeg bekendheid door voor RTL4 de lichaamstaal van politici te analyseren.

In het boek staan behartigenswaardige dingen over presentatietechnieken. Van Aken benadrukt terecht dat het gaat om authenticiteit, jezelf zijn, en niet om het aanleren van een paar trucjes. Doel is dan ook te werken aan het verbeteren van eigenwaarde, kracht en zelfvertrouwen. Daar word je een betere presentator van. Die verbetering boek je door in een positieve cirkel van bewustwording en aanpassing te komen. Ben ik het allemaal helemaal mee eens.

Het is wel de vraag of je zo’n groei kan starten en stimuleren door het lezen van een boek. Het lijkt mij typisch een proces waar je persoonlijke coaching en training bij nodig hebt. Dat is mijn belangrijkste kritiekpunt op het boek: het zijn maar liefst 280 pagina’s, en heb je hier nou werkelijk wat aan?

Het boek is zeker leesbaar. Er staan interviews tussen met toonaangevende presentatoren. Die zijn wel leuk om te lezen, vooral vanwege de anekdotes. Aad van de Heuvel is bijvoorbeeld bij de televisie terechtgekomen door een misverstand: hij ging iemand bij de KRO interviewen, maar die dacht dat hij kwam solliciteren! (p. 239)

De geïnterviewden benadrukken allemaal het belang van authenticiteit en je eigen kracht ontwikkelen, maar ze geven ook wel tips, en samen met de adviezen van Van Aken zit je dan toch weer sterk in de hoek van de tips en trucks: al die technische dingen (oogcontact maken, ademen met je buik, op twee voeten staan, open houding, gebaren…) waar je tijdens een presentatie aan moet denken en die je juist úit je eigen kracht kunnen halen. Dat dilemma, dat in elk werken aan persoonlijke vaardigheden op de loer ligt, lost het boek niet echt goed op.

Ander minpunt is dat het boek niet gaat over presenteren zoals je dat doet in het bedrijfsleven. Met presenteren wordt vooral bedoeld de activiteit van een presentator bij radio of televisie, aangevuld met bijvoorbeeld het pleiten van een advocaat. Voor dat soort monologen op basis van uitgeschreven tekst zijn de tips zeer nuttig.

Voor presenterende adviseurs zijn ze óók nuttig, want ook die zijn wel eens op vergelijkbare manier bezig. Hun presentaties kennen echter een veel hogere mate van interactiviteit. Dat aspect komt totaal niet aan de orde. En dat is het belangrijkste manco voor ‘mijn’ doelgroep. Als je je daar overheen kunt zetten en de 280 pagina’s niet schuwt, is het boek een aanrader.

Geplaatst in Leestips | Geef een reactie

Boekentip: Je e-mail de baas

Louise Cornelis Geplaatst op 21 juli 2008 door admin21 juli 2008  

Herkenbaar voor vrijwel iedereen: je kunt je kont niet keren of je Inbox loopt vol. Mailen kost veel meer van je werktijd dan je lief is. E-mail zou handig moeten zijn, maar is dat niet. Je krijgt onnodige berichten, maar je zoekt je suf naar dat ene bericht dat je je herinnert, maar dat wel tussen alle mappen door lijkt te zijn gevallen…

Je e-mail de baas. The hamster revolution van Mike Song, Vicki Halsey en Tim Burress belooft een oplossing voor dit probleem. Kort gezegd komt hun advies neer op het toepassen van vier strategieën:

  1. Verminder de hoeveelheid mail, onder andere door er zelf minder te sturen en altijd na te gaan of er geen handiger communicatievorm is, bijvoorbeeld de telefoon of messenger.
  2. Verbeter de kwaliteit van de e-mail door goed gestructureerde berichten te schrijven.
  3. Coach elkaar in het e-mail-gedrag.
  4. Zorg voor een handige en rationele mappenindeling.
Radjelopende hamsters zijn geen sneuë slaafjes.

Leuk en gezond - geen slaafje in de tredmolen

Goede tips, wel wat flauw gebracht. De hoofdpersoon is Harold, een medewerker die door het eindeloze ronddolen in het e-mail-looprad een hamster geworden is. Het hele boek is in de vorm van een dialoog met deze Harold geschreven. Aan het eind van het boek is Harold weer mens. Dat is niet helemaal mijn humor, ook al ben ik dol op hamsters. (Wat de auteurs van het boekje zich bijvoorbeeld niet realiseren, is hoe leuk hamsters hun radje vinden, en hoe belangrijk het is voor hun conditie). 

Wat mij betreft hadden de auteurs nog wel meer kunnen practicen van wat ze zelf preachen: beter structureren, efficiënter lezen mogelijk maken. Het boekje leest overigens wel snel en je kunt er makkelijk de handigste tips uithalen, maar die moet je dus wel tussen de flauwe dialogen uithalen.

Ikzelf ben net bezig met het ordenen van mijn mappen. Eens kijken of ik de tips van strategie 4 kan gebruiken. Mijn eigen specialisme is strategie 2. Als ik training geef over goede e-mails schrijven, stippen we vaak ook 1 en 3 aan. Als ik kan bijdragen aan het verminderen van de e-mail-druk, doe ik dat graag.

Zie ook http://www.hamsterrevolution.com/

Louise

Geplaatst in Leestips | Geef een reactie

Boekentip: Petite Anglaise

Louise Cornelis Geplaatst op 21 juli 2008 door admin21 juli 2008 1

Beetje onverwachte boekentip, wellicht, want Catherine Sanderson’s Petite Anglaise. Een leven, een liefde, een weblog zou je kunnen lezen als chicklit: een iets oudere en internationalere versie van Bridget Jones. Sanderson woont samen maar haar relatie is uitgeblust, ze heeft een kind van twee waar ze dol op is maar dat ook een handenbinder is, en ze werkt als secretaresse. Haar weblog gaat over haar dagelijkse ditjes en datjes als carrièremoeder, en is eerst alleen opvallend omdat ze dat, als Engelse, is in Parijs.

Maar dan gebeurt het. Via het weblog leert ze een man kennen. Er springt een vonk over, en ‘petite anglaise’, haar on-line pseudoniem, gooit haar leven om om met hem samen te kunnen zijn. Maar is James wel verliefd op Catherine, of alleen op haar weblog-alter-ego petite anglaise? En in hoeverre vallen die twee samen? De lezers van het weblog kunnen bovendien de romance op de voet volgen – net als Catherine’s ex.

En dát is het interessante aan het boek. Er ontstaat een liefde op basis van een moderne vorm van schriftelijke communicatie, een weblog. De schrijfster daarvan worstelt met haar identiteit: is ze Catherine of petite anglaise? Wat doet het schrijven van een weblog met een mens? Dit boek geeft daar een smeuïg voorbeeld van. Misschien toch wel meer een vrouwen- dan een mannenboek, maar beslist meeslepend en interessant. Enige minpuntje is dat het matig vertaald is, met van die uitglijders als het eten van ‘gebakken rijst’ bij de Chinees – dat heet in echt Nederlands toch zeker nasi.

Door het boek nieuwsgierig geworden naar het echte weblog nam ik ook daar eens een kijkje, en ik moet zeggen dat dat me tegenviel: de navelstaarderij die ik het in het boek probleemloos vond, staat me bij het echte weblog meteen tegen. Er is in petite anglaise’s leven maar plaats voor één, en dat is zij zelf. Als je iets minder geïnteresseerd bent in haar wel en wee, is er eigenlijk geen reden om het blog te lezen.

Al gebeurt er dus in het blog wel af en toe iets spectaculairs, in de liefde, maar ook op het werk. Nadat het boek af was, is Sanderson ontslagen. Haar baas vond het onacceptabel dat ze wel eens over haar werk schreef. Volgens hem was het bedrijf herkenbaar. Sanderson heeft haar ontslag aangevochten en die rechtszaak gewonnen. Sinds haar ontslag werkt ze overigens van haar schrijven.

Moraal van het verhaal: kijk uit wat je doet met het schrijven van een weblog. Nieuwe liefde, verbroken relatie, ontslag… het kan allemaal! Oei, een heftig begin van een weblog over schriftelijke communicatie…

Louise

Geplaatst in Leestips | 1 reactie

Recente berichten

  • Het passief is niet neutraal
  • Met genderneutraal verwijzen gaat een subtiel ander onderscheid verloren
  • Ik mag sturen
  • De richting van de vragen hoort bij lezergerichtheid
  • Doe toch echt maar het gewonere woord

Categorieën

  • Geen rubriek (10)
  • Gesprek & debat (30)
  • Gezocht (9)
  • Leestips (313)
  • Opvallend (541)
  • Piramideprincipe-onderzoek (98)
  • Presentatietips (153)
  • schrijftips (886)
  • Uncategorized (45)
  • Veranderen (38)
  • verschenen (202)
  • Zomercolumns fietsvrouw (6)

Archieven

  • mei 2025
  • april 2025
  • maart 2025
  • februari 2025
  • januari 2025
  • december 2024
  • november 2024
  • oktober 2024
  • september 2024
  • augustus 2024
  • juli 2024
  • juni 2024
  • mei 2024
  • april 2024
  • maart 2024
  • februari 2024
  • januari 2024
  • december 2023
  • november 2023
  • oktober 2023
  • september 2023
  • augustus 2023
  • juli 2023
  • juni 2023
  • mei 2023
  • april 2023
  • maart 2023
  • februari 2023
  • januari 2023
  • december 2022
  • november 2022
  • oktober 2022
  • september 2022
  • augustus 2022
  • juli 2022
  • juni 2022
  • mei 2022
  • april 2022
  • maart 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augustus 2021
  • juli 2021
  • juni 2021
  • mei 2021
  • april 2021
  • maart 2021
  • februari 2021
  • januari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • augustus 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • mei 2020
  • april 2020
  • maart 2020
  • februari 2020
  • januari 2020
  • december 2019
  • november 2019
  • oktober 2019
  • september 2019
  • augustus 2019
  • juli 2019
  • juni 2019
  • mei 2019
  • april 2019
  • maart 2019
  • februari 2019
  • januari 2019
  • december 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • augustus 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • mei 2018
  • april 2018
  • maart 2018
  • januari 2018
  • december 2017
  • november 2017
  • oktober 2017
  • september 2017
  • augustus 2017
  • juli 2017
  • juni 2017
  • mei 2017
  • april 2017
  • maart 2017
  • februari 2017
  • januari 2017
  • december 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • augustus 2016
  • juli 2016
  • juni 2016
  • mei 2016
  • april 2016
  • maart 2016
  • februari 2016
  • januari 2016
  • december 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • augustus 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • mei 2015
  • april 2015
  • maart 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augustus 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mei 2014
  • april 2014
  • maart 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augustus 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • mei 2013
  • april 2013
  • maart 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augustus 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • mei 2012
  • april 2012
  • maart 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augustus 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • mei 2011
  • april 2011
  • maart 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • december 2010
  • november 2010
  • oktober 2010
  • september 2010
  • augustus 2010
  • juli 2010
  • juni 2010
  • mei 2010
  • april 2010
  • maart 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augustus 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • mei 2009
  • april 2009
  • maart 2009
  • februari 2009
  • januari 2009
  • december 2008
  • november 2008
  • oktober 2008
  • september 2008
  • augustus 2008
  • juli 2008

©2025 - Louise Cornelis
↑